Ciastka czekoladowe z pulpy migdałowej

Ciastka-czekoladoweCiastka czekoladowe z pulpy migdałowej są naprawdę pyszne, jedyne w swoim rodzaju i świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub poczęstunek dla gości. Ciastka czekoladowe możemy przygotować z tak zwanej pulpy migdałowej, która zostaje nam po zrobienia mleka migdałowego. W poprzednim wpisie możecie sprawdzić jak zrobić mleko migdałowe? Jak tylko zabierzecie się za wykonanie mleka, to koniecznie z pulpy migdałowej przygotujcie ciastka. Mają one fajny migdałowo-czekoladowy smak, są lekko wilgotne i słodkie dzięki daktylom. Jednym słowem mówiąc są wyśmienite. Warto spróbować.

Do przygotowania ciastek czekoladowych z pulpy migdałowej potrzeba:

  • 1 szklanka pulpy migdałowej,

  • 1 jajko,

  • 4 kostki gorzkiej czekolady,

  • 1 łyżeczka kakao,

  • 1/2 szklanki żurawiny,

  • 10 daktyli,

  • 2 łyżki syropu z agawy.

Wykonanie ciastek czekoladowych z pulpy migdałowej

Ciastka czekoladowe najszybciej przygotujemy przy użyciu blendera. W pierwszej kolejności kostki gorzkiej czekolady i żurawinę należy zblendować lub pokroić na małe kawałki. Następnie wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny wrzucamy do miski z blenderem i miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy drobne kawałeczki żurawiny, dzięki czemu będzie lekko wyczuwalna w ciastkach. Z powstałej masy lepimy małe kulki, które należy lekko rozgnieść i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka czekoladowe pieką się około 10, 15 minut w 160C.

Smacznego!

Ciastka-czekoladowe-z-pilpy-migdalowej

Ciastka czekoladowe z pulpy migdałowej.

 

Zapisz

Zapisz

8 Komentarzy

  1. 15 lipca 2017    

    Uwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę 🙂

    • Marta Marta
      15 lipca 2017    

      Ja też 🙂

  2. 15 lipca 2017    

    Wyglądają pięknie 🙂 Zdrowe i oryginalne.

    • Marta Marta
      15 lipca 2017    

      Dziękuję 🙂

  3. 15 lipca 2017    

    Zastanawiam się czy podobnych ciastek nie dałoby rady zrobić z pulpy z wiórek kokosowych, bo właśnie to mleko robię najczęściej i jak na razie brakowało mi motywacji, żeby coś z nimi zrobić, a przecież szkoda wyrzucać.

    • Marta Marta
      16 lipca 2017    

      Uważam, że by się dało 🙂 Będą takie kokosanki, musisz spróbować 🙂

  4. 16 lipca 2017    

    A nie wyjdą nieco za słodkie? Daktyle i jeszcze syrop z agawy je chyba mocno posłodzą?

    • Marta Marta
      16 lipca 2017    

      O dziwo nie są, ja nie lubię za słodkich, a te są w sam raz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl