Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

Ciasto-dyniowe

Ciasto dyniowe otwiera mój tegoroczny sezon dyniowy. Z mojej dyni pokaźnych rozmiarów myślę, że uda mi się upichcić kilka rzeczy. Na pierwszy ogień zdecydowałam się jednak zrobić ciasto dyniowe, które będzie orzeźwiające z aromatem pomarańczy. Drugim przepisem na mojej liście na pewno będzie zupa dyniowa, która już chodzi za mną od dawna.

Do przygotowania ciasta dyniowego potrzeba:

  • 800 g dyni,
  • 1 pomarańcza,
  • jogurt naturalny 200 g,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (około 5 łyżek),
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego.
Dyniowe-ciasto

Ciasto dyniowe wygląda jak sernik 🙂

Wykonanie ciasta dyniowego

Dynię pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy i wycisnąć sok, a następnie dodać do dyni. Całość dusić na małym ogniu aż dynia zmięknie. W między czasie, jeśli będzie potrzeba, to dobrze jest dolać odrobinę wody, żeby dyni nie przypalić. Do miękkiej dyni wlewamy oliwę z oliwek, ekstrakt waniliowy i pomarańczowy. Lekko przestudzoną mieszankę należy zmiksować na miękką masę. W drugim naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę. Do dyni wlewamy jogurt naturalny, żółtka, miód i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i następnie wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, wstawiamy je do lodówki. Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto-z-dyni-i-pomaranczy

Sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂

Zdrowe ciasto

Zawsze znajdzie się jakiś nieproszony gość.

Duza-dynia

Dynia pochodzi prosto z zaprzyjaźnionej ekologicznej uprawy

Wykorzystałam część tej dyni do zrobienia mojego ciasta dyniowego.

Z kolejnej części tej dyni przygotowałam zupę z dyni.

A czy Wy macie jakiś ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto dyniowe?

Przepis bierze udział w akcji

Jesienne słodkości!

 

2 Komentarzy

  1. Justyna Justyna
    5 października 2016    

    A na jaką blachę jest to ciacho?

    • Marta Marta
      5 października 2016    

      Ja użyłam blachy o średnicy 29 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl