Deser jogurtowy z galaretką i borówkami to taki deser, który świetnie się nadaje na schłodzenie w upalne dni, jak i na drugie śniadanie czy podwieczorek. Nie potrzebujemy do niego zbyt dużej ilości składników, a jego bazę stanowi jogurt grecki.
Do przygotowania 3 dużych porcji deseru jogurtowego z galaretką i borówkami potrzeba:
- 1 i 1/2 dużego jogurtu greckiego (około 600 g),
- 1 galaretka (ja użyłam wiśniowej),
- 2 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1/2 laski wanilii,
- 250 g borówek.
Wykonanie deseru jogurtowego z galaretką i borówkami
W pierwszej kolejności robimy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Rozlewamy ją do 4 naczyń i odstawiamy do stężenia. Ja galaretkę wstawiłam na noc do lodówki, a resztę deseru przygotowałam na kolejny dzień. Następnie przygotowujemy jogurt (około 300 g). Dodajemy do niego nasionka z laski wanilii, nasiona chia i łyżkę syropu z agawy. Całość mieszamy razem i wylewamy na galaretkę. Galaretkę, którą wlaliśmy do czwartego naczynia kroimy w kostkę. Do każdego deseru na jogurt z nasionami wrzucamy kilka kostek galaretki. Do drugiej części jogurtu, który nam został dodajemy łyżkę syropu z agawy i wsypujemy połowę borówek i lekko je rozgniatamy widelcem. Następnie nakładamy na kostki galaretki. Na sam koniec wsypujemy resztę borówek i gotowe.
Smacznego!
Mniam!!! <3
Dziękuję 🙂