Dlaczego warto jeść awokado?

Owoc awokado

Ostatnio wiele się słyszy na temat fantastycznych właściwości awokado. Faktycznie ma świetny wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale również i urodę. Jest ubogie w cukier, dlatego szczególnie polecane jest diabetykom. Jest tłuste i kaloryczne, w 100 g ma ok 160 kcal, jednak są to dobre tłuszcze jednonienasycone. Nasz organizm wykorzystuje je do rozpuszczania minerałów i witamin. Dietetycy polecają, aby spożywać awokado w połączeniu z innymi owocami i warzywami.

Właściwości awokado:

  • posiada wiele wartościowych składników odżywczych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę serca i układ krążenia oraz pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu,

  • usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartej w nim witaminie E oraz kwasów tłuszczowych omega 3,

  • awokado wspiera procesy intelektualne i poprawia koncentrację za sprawą potasu, jest najlepszym paliwem dla naszego mózgu,

  • usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i dba o prawidłowy stan metabolizmu,
  • chroni przed wieloma dolegliwościami oczu,
  • wspomaga w profilaktyce chorób nowotworowych,
  • wspomaga system nerwowy i pracę wątroby,
  • pomaga w leczeniu stanów zapalnych stawów,
  • awokado zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik niezbędny dla sprawnego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik rozpuszczalny odpowiada za zwiększenie uczucia sytości i wspomaga kontrolować apetyt. Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy,
  • utrzymuje dobrą kondycję naszego ciała,
  • jest eliksirem młodości, posiada właściwości przeciwstarzeniowe dzięki zawartym antyoksydantom,
  • substancje chemiczne w awokado stymulują syntezę kolagenu,
  • jest doskonałym środkiem dla skóry dzięki zawartości witaminy A i E, zarówno kiedy je spożywamy na surowo, jak i robiąc z niego maseczki na twarz i włosy.

Awokado

Jak wybrać dojrzałe awokado?

Dojrzałe awokado ma kolor ciemno zielony i jest miękkie. Spróbujmy lekko nacisnąć jego skórkę, jeśli jest sprężysta i wraca do poprzedniego stanu oznacza to, że awokado jest dojrzałe. Jeśli natomiast skórka zostaje wciśnięta jest to znak, że awokado jest przejrzałe. Po przekrojeniu dojrzałego owocu jego pestka i miąższ powinien łatwo się oddzielić od skórki. Starajmy się wybierać te bez plamek.

Jak jeść awokado?

Zastosowań spożywania awokado jest naprawdę wiele. Możemy m. in. wykonać z niego pastę, pokroić na kanapki, dodać do sałatek, koktajli, sushi, faszerować jaja i wiele innych…

Może ktoś się skusi na delikatny koktajl z awokado? lub pastę z awokado.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl