Dlaczego warto jeść produkty bogate w beta-karoten?

Beta-karoten

Beta-karoten inaczej prowitamina A jest silnym przeciwutleniaczem i związkiem, z którego wytwarza się witamina A w organiźmie człowieka. Nie trzeba obawiać się o przedawkowanie, ponieważ organizm przetwarza beta-karoten na witaminę A tylko w takiej ilości jaką potrzebuje. Cała reszta jest magazynowana. Posiada również zdolności zwiększania sił obronnych organizmu. Ma działanie antyoksydacyjne i neutralizuje wolne rodniki. Chroni przed wieloma przewlekłymi chorobami. Niedobór przeciwutleniaczy w organizmie czyni go bezbronnym i szczególnie wrażliwym, zwłaszcza gdy narażony jest na różne zagrożenia, takie jak: skażenie żywności, wody, powietrza czy dym papierosowy. Beta-karoten to pomarańczowy barwnik. W największych ilościach znajduje się w warzywach i owocach o zabarwieniu mocno pomarańczowym i zielonym. Czym intensywniejszy kolor, tym więcej beta-karotenu się znajduje. Gotowanie warzyw i owoców nie niszczy tego składnika. Możemy dostarczyć go do organizmu m. in. w marchwi, dyni, słodkich ziemniakach, pomidorach, natce pietruszki, szczawiu, szpinaku, sałacie, jarmużu, brokułach, brukselce, kabaczku, kalarepie, papryce czerwonej, buraku ćwikłowym, morelach surowych i suszonych, brzoskwiniach suszonych, grejpfrutach, melonach i mango. Beta-karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach. Przygotowując sałatki warzywne i owocowe, najlepiej jest dodać niewielką ilość oliwy, która ułatwi wchłanianie beta-karotenu przez organizm.

Warzywa-z-beta-karotenem

Pozytywne działanie beta-karotenu:

  • neutralizuje działanie silnych substancji rakotwórczych,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe,
  • beta-karoten obniża ryzyko zachorowania na raka płuc,
  • chroni przed atakiem serca,
  • chroni przed udarem mózgu,
  • zapobiega miażdżycy,
  • zwiększa odporność organizmu,
  • beta-karoten pozytywnie działa na wzrok. Zjedzenie jednej marchewki dziennie powinno uchronić nas przed pogorszeniem wzroku w starszych latach,
  • zapobiega chorobom degeneracyjnym oczu,
  • zwalcza wolne rodniki tlenowe,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL,
  • beta-karoten posiada właściwości odmładzające, pobudza produkcję włókien kolagenowych, których niedobór przyczynia się do powstania zmarszczek,
  • chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry, spowodowanym negatywnym działaniem promieni słonecznych,
  • wspomaga pielęgnację cery trądzikowej. Reguluje pracę gruczołów łojowych przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka wyskoczenia wyprysków.

Zielony-jarmuz

Beta-karoten a opalanie?

Coraz większą popularność mają suplementy diety z beta-karotenem, które słyną z tego, że wspomagają opalanie. Coraz częściej sięgamy po nie w okresie lata. Pamiętajmy jednak o umiarze w opalaniu i postarajmy się przestrzegać zasad zdrowego opalania. Beta-karoten barwi skórę na lekko żółtawo-pomarańczowy kolor i ochrania ją przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, a także utrwala opaleniznę. Chroni również przed powstawaniem plam i przebarwień na skórze, będących skutkiem opalania. Warto więc przyjmować go więcej latem, kiedy mamy większy kontakt ze słońcem. Zdecydowanie zdrowiej jednak będzie dostarczać beta-karoten do organizmu w naturalny sposób w warzywach i owocach, zamiast w gotowych tabletkach.

Beta-karoten-w-warzywach

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl