Domowa granola – przepis na śniadanie

Granola

Domowa granola to bardzo dobre rozwiązanie na szybkie i zdrowe śniadanie. Kiedyś lubiałam jeść kupne płatki zbożowe i musli. W musli niestety zazwyczaj, któryś ze składników mi nie odpowiadał, co zdecydowanie pogarszało smak całego śniadania. Któregoś razu natknęłam się na przepis własnoręcznie robionej granoli i postanowiłam jej spróbować. Od tego momentu nie wróciłam już do kupnych płatków i musli. Domową granolę można szybko przygotować. Za każdym razem możemy zrobić inną i dodawać tylko takie składniki, które lubimy. Jako bazę do granoli najlepiej użyć płatki owsiane lub żytnie.

Do przygotowania mojej ulubionej domowej granoli potrzeba:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki żurawiny, którą kroję na drobne kawałeczki,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/3 szklanki sezamu,
  • 1/3 szklanki pestek dyni,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju lnianego.

Wykonanie domowej granoli

Do płatków owsianych wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy z miodem i olejem lnianym. Następnie przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min w 160C. W czasie pieczenia najlepiej jest przemieszać 2, 3 razy granolę aby się równo upiekła. Taka porcja starczy nam na pewno na kilka porządnych śniadań. Granola może być przechowywana przez długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Granola-w-sloiku

Granola-domowa

Gotową granolę najlepiej podawać z jogurtem, mlekiem i owocami. Moja ulubiona, to granola z jogurtem greckim i bananem.

Granola-z-jogurtem

Zdrowa-granola

 

Zapisz

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl