Guacamole – meksykańska pasta z awokado

Pasta guacamole

Pasta Guacamole, to świetna pasta z awokado. Jej odmian jest wiele, w zależności jak ją doprawimy i co dodamy do naszego bazowego składnika. Każdy może dopracować swoją ulubioną wersję. Przygotowanie jest szybkie i proste. Pamiętajmy tylko, żeby wybrać dojrzałe awokado. Meksykanie najczęściej guacamole dodają do tortilli. Jednak pasta bardzo dobrze smakuje również z kanapkami, czy nachosami.
Pastę z awokado, którą ostatnio zrobiłam posmarowałam na żytnim chlebie i przykryłam pomidorem. Było to świetne rozwiązanie w sam raz na drugie śniadanie.

Pasta z awokado

Do przygotowania pasty guacamole potrzeba:

• 1 awokado,
• 1/2 ząbka czosnku,
• 1 łyżka soku z limonki,
• kilka liści bazylii,
• sól,
• mielona słodka papryka.

Wykonanie pasty guacamole

Awokado należy rozgnieść na miękką masę. Czosnek i liście bazylii posiekać na drobne kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z rozgniecionym awokado. To wszystko, pasta gotowa. Teraz możemy nałożyć ją na kanapki albo wykorzystać jako dip.

Guacamole

Kanapki-z-guacamole

Kanapki-z-pasta-z-awokado

Pasta z awokado szybkie i proste wykonanie, a jakie dobre i do tego zdrowe!

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl