Jakie korzyści dostarcza nam gorzka czekolada?

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad, jej właściwości mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Należy oczywiście zachować pewien umiar w jedzeniu. Zaleca się spożywać 1, 2 kostki dziennie. Gorzka czekolada dobrze smakuje, a podana z kawą lub zieloną herbatą w pięknie nasłonecznionym ogrodzie, tarasie czy balkonie sprawi nam niezwykłą przyjemność i poprawi nastrój. Jej wspaniałe właściwości zostały potwierdzone naukowo.

Zalety gorzkiej czekolady:

  • dodaje energii i zwiększa czujność,
  • przeciwdziała depresji, po zjedzeniu czekolady wydziela się tak zwany hormon szczęścia (serotonina),
  • gorzka czekolada w swoim składzie zawiera: fosfor, cynk, żelazo, potas i wapń, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie,
  • może pomóc nam schudnąć, powoduje uczucie sytości i spowalnia proces trawienia dzięki czemu później odczujemy głód i zjemy około 15 % kalorii mniej,
  • wpływa na opóźnienie procesu starzenia organizmu dzięki zawartym w niej antyoksydantom,
  • gorzka czekolada obniża ryzyko wystąpienia zawału serca,
  • obniża ryzyku wystąpienia udaru mózgu,
  • zawiera sporo magnezu, który wpływa na prawidłową pracę mięśni i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na naszą pamięć, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i hamuje rozwój demencji,
  • poprawia koncentrację dzięki zawartej pirazynie, często gdy nie możemy się skupić, to intuicyjnie sięgamy po coś słodkiego,
  • koi podrażnienia gardła i przyczynia się do likwidacji kaszlu,
  • czekolada gorzka obniża cholesterol,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • ma działanie przeciwrakowe dzięki zawartym w niej związkom flawonowym,
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Jak wybrać najlepszą gorzką czekoladę?

Przy zakupie gorzkiej czekolady musimy zwrócić uwagę na procentową zawartość w niej kakaowca. Wybierajmy takie, które mają w swoim składzie ponad 70% kakao. Zwróćmy również uwagę, czy w składzie gorzkiej czekolady nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, który ma bardziej szkodliwe działanie od cukru, powoduje otyłość i cukrzycę.

Czekolada-gorzka

 

2 Komentarzy

  1. Pati.. Pati..
    6 stycznia 2016    

    Jakiś czas temu na szlaku przekonywano mnie do gorzkiej czekolady.. no i chyba czas zacząć : )
    PS: Pomysłowe zdjęcia!

    • Marta Marta
      6 stycznia 2016    

      W takim razie może kolejnym razem jak będziesz na szlaku, to pod ręką będzie przekąska w postaci gorzkiej czekolady 🙂
      P.S. Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl