Kasza jaglana z bananem – przepis na śniadanie

Kasza-jaglana

Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz. Posiada wiele właściwości odżywczych, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm, jest lekkostrawna, sycąca i daje energię na resztę dnia. Więcej na jej temat można przeczytać we wpisie kasza jaglana – właściwości królowej kasz. Jest świetną propozycją na śniadanie. Dobrze jest zacząć dzień od ciepłego rozgrzewającego posiłku. Możemy ją ugotować w wodzie lub mleku. Moja ulubiona wersja, to kasza jaglana gotowana na mleku z bananem, który dodaje jej słodyczy.

Do przygotowania jednej porcji kaszy jaglanej potrzeba:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej około 70 g,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 1 banan,
  • pestki dyni,
  • suszona żurawina.

Wykonanie kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przed gotowaniem dobrze jest wypłukać w wodzie aby nie była gorzka. Do kaszy wlewamy trochę wody, chwilę mieszamy i wylewamy brudną wodę. W garnku podgrzewamy mleko. Chwilę przed zagotowaniem wsypujemy kaszę jaglaną. Na malutkim ogniu gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu możemy zostawić kaszę jeszcze na kilka minut pod przykryciem. Dzięki temu trochę zmięknie i napęcznieje ale oczywiście nie jest to konieczne. Banana rozgniatamy widelcem i wraz z nasionami dyni i żurawiną dodajemy do ugotowanej kaszy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie nakładam do miseczki i zajadamy się pysznym śniadaniem.

Smacznego!

Kasza-jaglana-z-bananem

Moja ulubiona wersja – kasza jaglana z bananem.

 

6 Komentarzy

  1. 26 października 2015    

    Świetne śniadanie:)

    • Marta Marta
      26 października 2015    

      A jakie dobre 🙂

  2. 26 października 2015    

    Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam kaszę jaglaną, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej na śniadanie. Taka wersja chodzi za mną od dłuższego czasu, a z bananem na pewno jest pyszna! Muszę spróbować 🙂

    • Marta Marta
      26 października 2015    

      Ja na początku nie byłam przekonana do kaszy jaglanej na śniadanie ale jak spróbowałam tę wersje na słodko, to od razu zmieniłam zdanie. Polecam spróbować 🙂

  3. Nowicjuszka Nowicjuszka
    29 grudnia 2016    

    Wypróbowałam właśnie przepis i jest pyszne. Polecam i dziękuje 🙂

    • Marta Marta
      29 grudnia 2016    

      Bardzo się cieszę, to jedno z moich ulubionych śniadań 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl