Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady

Muffiny-z-dyni

Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady, to przepis zainspirowany jesienną aurą. Póki sezon dyniowy trwa w najlepsze warto go wypróbować. Muffinki dyniowe powstały dzięki wesołej dyni Gębusi, bo to właśnie z jej miąższu zostały zrobione.

Do przygotowania muffinków dyniowych z kawałkami czekolady potrzeba:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 szklanki puree lub miąższu z dyni,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Wykonanie muffinków dyniowych z kawałkami czekolady

W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce łączymy składniki mokre: mleko, oliwę z oliwek, jajka i miód. Po wymieszaniu przelewamy mokre do miski z suchymi składnikami. Wszystko razem mieszamy i dokładamy puree lub miąższ z dyni. Ja wykorzystałam miąższ, tylko posiekałam go nożem na drobne kawałki. Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wsypujemy do powstałej masy. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Wlewamy do foremek zapełniając je w około 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy około 20 minut.

Smacznego!

Dyniowe-muffinki

Muffiny

Dynia-na-muffinki

Muffinki

Muffinki są naprawdę pyszne.

Zapraszam również do spróbowania owsianych muffinków z jabłkiem i cynamonem.

Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady na pewno umilą niejeden jesienny wieczór.

Przepis bierze udział w akcji
Jesienne słodkości!

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl