Czy ktoś by pomyślał, że można zrobić muffinki kakaowe z fasoli w puszce? Może i tak, bo można zrobić wszystko. Ale czy ktoś by pomyślał, że te muffinki będą dobre? Ja już wiem, że nie tylko są dobre, lecz pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a nadzienie z masła orzechowego jest dla nich wprost stworzone. Gdybym nie wiedziała, że ich głównym składnikiem jest fasola, to nigdy bym się tego nie domyśliła. Śmiało mogę powiedzieć, że muffinki kakaowe z fasoli są moim jednym z większych zaskoczeń kulinarnych, oczywiście na plus. A jak zrobić to cudo, przeczytacie poniżej.
Do przygotowania muffinków kakaowych z fasoli potrzeba:
- czerwona fasola z puszki 400 g,
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- masło orzechowe (do nadziewania muffinków),
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- białko serwatkowe waniliowe 30 g,
- garść żurawiny,
- migdały (do posypania muffinków).
Wykonanie muffinków kakaowych z fasoli
Aby zrobić muffinki kakaowe to w pierwszej kolejności musimy zająć się fasolą, to znaczy wypłukać ją i odcedzić oraz przełożyć do wyższego naczynia, w którym swobodnie będziemy mogli blendować całą masę bez obawy pochlapania się. Następnie dodajemy banana pokrojonego na mniejsze kawałki, jajko, syrop klonowy, kakao, cynamon, białko serwatkowe i żurawinę. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Na dno foremek do muffinek wlewamy odrobinę ciasta. Następnie nakładamy masło orzechowe i na wierzch znowu nalewamy ciasto. Foremki powinny być zapełnione w około 2/3 swojej pojemności. Muffinki na górze posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180C. Muffinki kakaowe z fasoli pieką się około 20 min.
Muffinki kakaowe z fasoli – gwarantuję, że będziecie zadowoleni 🙂
zrobiłam! jeden z pyszniejszych przepisów 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 ja również uwielbiam te muffinki 🙂