Owsianka na mleku z figami i migdałami

Owsianka-na-mleku

Owsianka na mleku z figami i migdałami to kolejna propozycja śniadaniowa. Owsianka na mleku na pewno jest bardziej sycąca od tej przygotowanej na wodzie i zapewne bardziej będzie smakować większej ilości osób. Warto jednak sobie urozmaicać i raz zjeść owsiankę na mleku, a raz na wodzie. A jeżeli już mowa o tej przygotowanej na wodzie to polecam spróbować owsianki z bananem i figą. Słodka i dojrzała figa jest idealnym dodatkiem do owsianki.

Do przygotowania owsianki na mleku z figami i migdałami potrzeba:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 figi,
  • garść żurawiny,
  • garść migdałów.

Wykonanie owsianki na mleku z figami i migdałami

Podgrzewamy mleko, do którego w międzyczasie dodajemy miód i cynamon. Jak mleko zacznie się gotować, to wsypujemy płatki owsiane i gotujemy je maksymalnie do 5 minut. Do gotowej i wyłożonej na miseczkę owsianki dodajemy figi i posypujemy ją migdałami.

Owsianka-na-mleku-z-figami

Czerwone i dojrzałe figi wprowadzą trochę koloru i życia w naszych jesiennych owsiankach.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl