Pączki z różą i lukrem pomarańczowym

Paczki-z-roza

Pączki z różą i lukrem, to chyba taki najbardziej popularny zestaw. Dokładnie też takie pączki chodziły mi po głowie i takie chciałam przygotować. Jednak zamiast zwykłego lukru przygotowałam lukier pomarańczowy. Pączki są przepyszne, ciasto delikatne i puszyste. Nie będę oszukiwać, że przygotujemy je w godzinę, ponieważ ciasto musi zostać odstawione do wyrośnięcia ale zdecydowanie warto poświęcić im trochę czasu. Już za kilka dni tłusty czwartek. Jeżeli macie w planach własne wypieki, to bardzo polecam Wam przepis na te pączki z różą i lukrem pomarańczowym.

Paczki-z-roza

Do przygotowania pączków z różą i lukrem pomarańczowym potrzeba:

Rozczyn:

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,

  • 50 g drożdży (1/2 kostki).

Ciasto:

  • 1 jajko,

  • 3 żółtka,

  • 1 łyżka cukru waniliowego,

  • 4 łyżki cukru trzcinowego,

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

  • 1/2 kostki roztopionego masła,

  • szczypta soli,

  • marmolada z róży, do nadziewania pączków,

  • olej rzepakowy do smażenia pączków.

Lukier pomarańczowy:

  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy,

  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy,

  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Wykonanie pączków z różą i lukrem pomarańczowym

Pączki zaczynamy robić od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dodajemy cukier i rozpuszczamy drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 15 min. W tym czasie rozpuszczamy masło i zaczynamy przygotowywać resztę ciasta na pączki. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy, a następnie ucieramy z jajkami. Następnie wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec wlewamy jeszcze ostudzone masło. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt klejące, to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy krążki na pączki. Z powodzeniem można wycinać je zwykłą szklanką. Wycięte pączki można jeszcze przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 min, dzięki temu krążki jeszcze trochę urosną. Następnie wyrośnięte krążki trochę rozciągamy i nakładamy na nie odrobinę marmolady z róży. Nakładamy taką ilość aby swobodnie można było pączki skleić, w taki sposób aby się nie otworzyły podczas smażenia. Gotowe pączki z marmoladą w środku dobrze jest jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut aby pączki ponownie wyrosły. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Nie należy ustawiać zbyt dużego gazu, żeby pączki ładnie się usmażyły i nie spaliły. Pączki smażymy chwilę z jednej i z drugiej strony. Jak się zarumienią i uzyskają kolor tradycyjnego pączka, to wyciągamy je z oleju. Pączki najlepiej wyciągać na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Lukier pomarańczowy

Na patelni przez chwilę podsmażamy około jednej łyżeczki pokrojonej w drobną kosteczkę skórki z pomarańczy. Następnie na tarce na drobnych oczkach ucieramy jeszcze około jednej łyżeczki skórki z pomarańczy. Do miseczki wrzucamy świeżą i podsmażoną skórkę. Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier puder. Mieszamy, jeżeli lukier jest zbyt rzadki, to należy wsypać jeszcze trochę cukru pudru, a jeżeli zbyt gęsty, to trochę więcej soku z pomarańczy. Gotowy lukier rozsmarowujemy na pączkach z różą. Palce lizać!

Smacznego!

Paczki-z-roza

Paczki-z-roza-i-lukrem

Domowe-paczki

Pączki z różą i lukrem pomarańczowym.

Zapraszam Was również do sprawdzenia przepisu na mini pączki oraz pączki pieczone.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime