Pizza z burakiem i rukolą

 

Pizza-z-burakiem-przepis

Szczerze mówiąc, to nie myślałam, że będę robić kiedyś pizzę z burakiem, a to dlatego, że za burakami nie przepadam. Kiedyś jednak całkiem przypadkiem jadłam taką pizzę w restauracji i naprawdę mi zasmakowała. Byłam wręcz zdziwiona, jej wspaniałym smakiem. Ten pieczony burak w smaku prawie, jak nie burak, roztopiony ser i świeża rukola okazały się wyśmienitym połączeniem. Dlatego postanowiłam zrobić pizzę z burakiem w domu. Muszę przyznać, że od tamtego czasu ta pizza jest moim częstym wyborem obiadowym.

Do przygotowania pizzy z burakiem i rukolą potrzeba:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,

  • 25 g drożdży,

  • 1/2 szklanki ciepłej wody,

  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,

  • 1 i 1/2 łyżki oleju,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • płaska łyżeczka oregano,

  • płaska łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej cebuli.

Farsz:

  • 1 upieczony burak,

  • opakowanie sera mozzarella,

  • rukola,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 ząbek czosnku,

  • oregano.

Wykonanie pizzy z burakiem i rukolą

Pizzę z burakiem zaczynamy przygotowywać od upieczenia buraka. Najlepiej jest to zrobić wcześniej np. rano czy poprzedniego dnia wieczorem. Całego buraka zawijamy w folię lub papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około godzinę czasu. Następnie przygotowujemy ciasto na pizzę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i olejem. Dokładnie mieszamy i na chwilę odstawiamy, a w tym czasie do miski wrzucamy sypkie składniki, czyli mąkę z przyprawami. Kolejno wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15, 20 minut. W tym czasie kroimy czosnek w drobną kosteczkę lub wyciskamy go przez praskę i dodajemy do oliwy z oliwek. Następnie obieramy buraka i kroimy go w plastry. Tak samo kroimy ser mozzarella. Jeśli już ciasto wyrosło, to możemy formę do pieczenia wysmarować olejem, a następnie przełożyć do niej ciasto. Spód pizzy smarujemy po całości oliwą z czosnkiem. Na to układamy plastry buraka, posypujemy oregano i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Pieczemy około 8 minut i dokładamy plastry sera. Pieczemy jeszcze około 5 minut i wyciągamy pizzę. Na wierzch posypujemy ją świeżą rukolą i zajadamy. Spróbujcie zrobić taką inną pizzę, jest naprawdę przepyszna! 🙂

Pizzę piekłam na tarcie o średnicy: 30 cm

Smacznego!

Pizza-z-burakiem

Pizza-z-burakiem-przepis

Pizza z burakiem i rukolą.


Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime