Pizza z dynią przywieziona prosto z Australii


 

Pizza-z-dynia-prosto-z-australii

Dokładnie tak, jak w tytule! Pizza z dynią została przywieziona prosto z Australii, a tak naprawdę, to inspiracja na jej przepis. Podczas wyjazdu do Australii moi wspaniali przyjaciele, którzy zapewnili nam niezwykłą gościnę poczęstowali nas właśnie taką pizzą z dynią. Co najlepsze pizza była kupna i dostępna w jednym z dużych marketów. Wszyscy za nią jednak przepadliśmy, była wyjątkowa, nie wiem czy to dlatego, że to był nasz pierwszy posiłek w Australii 😀 Bynajmniej tak nam zasmakowała, że kupowaliśmy ją tam kilka razy. Po powrocie do domu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć. Tak też zrobiłam i ta pizza wielokrotnie już gościła w mojej kuchni, w coraz to bardziej doprecyzowanej wersji. Nieskromnie nawet stwierdzę, że jest lepsza od oryginału 😀 Pizza z dynią, to bez wątpienia teraz moja ulubiona pizza.

Pizza-z-dynia

Do przygotowania pizzy z dynią potrzeba:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (pizza pyszna jest na mące pszennej, jak i pełnoziarnistej),

  • 25 g drożdży,

  • 1/2 szklanki ciepłej wody,

  • 1 i 1/2 łyżki oleju,

  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,

  • łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,

  • łyżeczka oregano,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli.

Farsz:

  • 2 garści liści świeżego szpinaku,

  • około 180 g upieczonej dyni (ja najczęściej używam 1/4 dyni piżmowej),

  • 1/2 czerwonej papryki,

  • 100 g sera feta,

  • 125 g sera mozzarella (1 cała kulka),

  • przecier lub sos pomidorowy,

  • oregano do posypania pizzy,

  • 2 garści świeżej rukoli (opcjonalnie).

Wykonanie pizzy z dynią

W pierwszej kolejności kroimy dynię w plastry, smarujemy z góry lekko olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut. Po wystygnięciu dyni obieramy ją ze skóry i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy ciasto na pizzę. W kubku w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier trzcinowy i olej, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kolejno w misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę z przyprawami. Następnie dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto na pizzę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia, czyli około 20 minut. W tym czasie kroimy składniki na farsz. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na wysmarowanej olejem formie. Na cieście rozsmarowujemy przecier lub sos pomidorowy. Następnie kładziemy liście szpinaku, pokrojoną w kostkę paprykę i upieczoną dynię oraz fetę. Całość posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego do 200C piekarnika na 7 min. Po tym czasie dokładamy do pizzy mozzarellę pokrojoną w plastry i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Gotową pizzę podajemy z sosem pomidorowym lub świeżą rukolą. Ja uwielbiam ją w obu wersjach.

Średnica mojej tarty do pieczenia to 30 cm.

Smacznego!

Z dyni można zrobić naprawdę wiele pyszności na słodko, jak i na słono. Najczęściej jednak bazą jest puree z dyni.

Spróbujcie również mojej pysznej pizzy z burakiem i rukolą.

Przepis-na-pizzę-z-dynią

Pizza-z-dynia

Pizza-z-dynia

Pizza z dynią prosto z Australii.


2 Komentarzy

  1. Maggie Maggie
    10 października 2019    

    Najlepsza!!!!!

    • Marta Marta
      10 października 2019    

      Potwierdzam!!! Moja ulubiona!!! Mogłabym jeść codziennie na obiad!!! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime