Placki z dyni – przepis na drugie śniadanie

Placki-przepis

Placki z dyni są świetnym rozwiązaniem w sam raz na drugie śniadanie. W dalszym ciągu korzystam z sezonu dyniowego i wypróbowuję kolejne przepisy. Te placki są lekkie i smakowite, trzeba uważać, bo chcą być jedzone jeden po drugim 🙂

Do przygotowania placków z dyni potrzeba:

  • 1,5 szklanki pure z dyni około 200 g,
  • 1 szklanka mąki żytniej około 100 g,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Placki-z-dyni

Wykonanie placków z dyni

Nic prostszego, wszystkie składniki mieszany razem, a na sam koniec dodajemy mąkę. Patelnię leciutko smarujemy oliwą z oliwek i smażymy placki. Z tego przepisu wyszło mi 10 placków.

Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na ciasto dyniowe z nutą pomarańczy i zupę z dyni.

Smacznego!

Placki-dyniowe

Placki polałam syropem z agawy.

Duza-dynia

Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na placki z dyni?

Przepis bierze udział w akcji

Jesienne słodkości!

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl