Produkty, które pomogą utrzymać ci zdrowe serce

Zdrowe-serce

Każdy z nas chciałby mieć zdrowe serce. Jednak, czy w codziennym życiu wybierając produkty do przygotowywanych przez nas posiłków, zastanawiamy się, jaki mają one wpływ na nasze serce? Wiele się mówi na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. Tylko czy mamy czas i chęci aby się do nich stosować? Nie odwracajmy od razu całego życia do góry nogami, bo nasz zapał zapewne niedługo zniknie przez zbyt radykalne zmiany, które wprowadzimy. Najłatwiej jest zacząć stopniowo i wprowadzać drobne modyfikacje w nasze życie. Co należy zmienić, żeby mieć zdrowe serce? Odpowiedź na to pytanie można przeczytać we wcześniejszym wpisie jak dbać o serce? Pamiętaj, że masz je tylko jedno.Wolne rodniki to cząsteczki, które powstają w ciele lub dostają się do organizmu wraz z zanieczyszczeniami ze środowiska. Atakują cholesterol krążący we krwi i wpływają na niego w taki sposób, że zatyka on tętnice prowadzące do serca i mózgu. Antyoksydanty, które dostarczamy do organizmu w pożywieniu i suplementach neutralizują i unieszkodliwiają wolne rodniki. Zdecydowaną większość chorób serca można związać z niedoborem antyoksydantów i faktem, że w naszym środowisko wewnętrznym i zewnętrznym jest bardzo dużo wolnych rodników. Antyoksydanty takie jak: witamina E, C, beta-karoten i koenzym Q10 mogą wspólnie lub w pojedynkę zapobiegać chorobom serca. Zadbajmy o to, aby w naszej diecie pojawiło się dużo ryb, owoców, warzyw, roślin strączkowych, zbóż i olejów.

Produkty, które pomogą ci zwalczyć choroby serca

1. Ryby – należy jeść przede wszystkim tłuste ryby, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To najlepszy sposób aby zminimalizować ryzyko choroby serca. Osoby, które jedzą owoce morza zdecydowanie rzadziej chorują na serce i doznają zawału. Wystarczy nawet 30 gramów ryby dziennie aby o połowę zmniejszyć ryzyko śmierci na skutek choroby serca. Ryby, które posiadają najwięcej zdrowego tłuszczu to: łosoś, tuńczyk, makrela, śledzie (świeże, mrożone lub z puszki) i sardynki.

2. Czosnek – regularnie spożywany może zapobiec zatykaniu się tętnic, a nawet cofnąć zmiany i pomóc w ich całkowitym wyleczeniu.

3. Orzechy – zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnik i antyoksydanty w tym witaminę E i selen. Spożywanie orzechów codziennie w rozsądnych ilościach w zależności od wagi ciała 30, 60 gramów może zmniejszyć ryzyko choroby serca o około 35%.

4. Błonnik – większa ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko choroby serca. Błonnik dostarczamy do naszego organizmu w płatkach owsianych, kaszach, owocach i warzywach.

5. Pomidory – zawierają antyoksydant o nazwie likopen, który również pomagają nam utrzymać zdrowe serce

6. Awokado – zawiera dużą ilość wartościowych składników odżywczych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, mają one korzystny wpływ na pracę serca i układ krążenia. Awokado pomaga również utrzymać odpowiedni poziomu cholesterolu. Dlaczego warto jeść awokado? Tutaj jest znacznie więcej informacji na temat tego owocu.

7. Grejpfrut – ma korzystny wpływ na serce i cały układ krążenia. Występujące w grejpfrucie antyoksydanty obniżają poziom cholesterolu. Zapraszam do zapoznania się z innymi jego właściwościami, które poruszyłam we wpisie grejpfrut sposobem na zdrowie i piękne ciało.

8. Owoce i warzywa – jedzenie ich w dużej ilości może zmniejszyć ryzyko zawału serca. Osoby, które jedzą dużo warzyw i owoców mają zdecydowanie zdrowsze tętnice.

9. Magnez – jego niedobór zwiększa ryzyko choroby serca. Najwięcej magnezu możemy dostarczyć w zielonych warzywach np. szpinak i botwina, tofu, otręby pszenne, fasola, dynia, nasiona słonecznika, makrela, sola, ostrygi i halibut.

10. Oliwa z oliwek – obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale za to nie obniża poziomu dobrego cholesterolu HDL. Oliwa chroni tętnice, ma działanie antyoksydacyjne i przyczynia się do obniżenia szkodliwego dla tętnic wysokiego poziomu insuliny i cukru we krwi. Więcej produktów, które obniżają poziom cholesterolu można znaleźć we wpisie jak obniżyć cholesterol?

11. Gorzka czekolada – spożywana w umiarkowanych ilościach obniża ryzyko zawału serca. Więcej na temat gorzkiej czekolady można przeczytać we wpisie jakie korzyści dostarcza nam gorzka czekolada?

Zdrowa dieta to zdrowe serce.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl