Ptasie mleczko to zdecydowanie jedne z moich ulubionych słodyczy, a w szczególności te waniliowe. Dlatego też postanowiłam zrobić je samodzielnie w domu ale w trochę zdrowszej wersji. Jedząc takie ptasie mleczko w wersji fit, będziemy tak samo zadowoleni, a do tego nie musimy mieć wyrzutów sumienia.
Do przygotowania ptasiego mleczka w wersji fit potrzeba:
- jogurt grecki 400 g,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 2,5 łyżeczki żelatyny,
- odrobina wrzątku,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie ptasiego mleczka w wersji fit
Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego syrop z agawy, laskę wanilii i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Jak trochę przestygnie, to dodajemy do niej ze dwie łyżki przygotowanego wcześniej jogurtu aby wyrównać temperaturę. Następnie żelatynę przelewamy do jogurtu i całość mieszamy. Przygotowaną masę wkładamy na noc do lodówki. Na następny dzień ptasie mleczko będzie już gotowe aby je pokroić w odpowiednie kształty. Gorzką czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli. Aby czekoladę łatwiej się nam nakładało na ptasie mleczko, powinna być rzadka i letnia. Gorąca mogłaby nieco pianki roztopić. Czekoladę możemy nakładać małym pędzelkiem, łyżką lub nożem w zależności czym nam będzie wygodniej. Oblane czekoladą ptasie mleczko odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe przechowujemy w lodówce. Jeżeli mamy ochotę na jeszcze słodszą wersję, to zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć mlecznej, a do jogurtu dodać trochę więcej syropu z agawy. Mnie jednak ta wersja ptasiego mleczka fit bardzo smakuje.
Smacznego!
Delikatne ptasie mleczko oblane kruchą czekoladą to mój deser na dziś 🙂
Przepyszne 🙂 Polecam każdemu 🙂
Cieszę się bardzo, że spróbowałeś i Ci smakowało 🙂