fbpx

Szarlotka z jabłkami i rabarbarem

Szarlotka-z-jablkami

W całym domu czuć piękny zapach pieczonego ciasta, jabłek i cynamonu. Tak to musi być szarlotka z jabłkami. Kruche ciasto, masa ze słodkich jabłek i cynamonu jest lekko przełamana kwaskiem rabarbaru, a na górze kratka z ciasta. Nic dodać nic ująć, po prostu niebo w gębie. Jeżeli również zachwycacie się smakiem szarlotki, to polecam przepis poniżej na szarlotkę z jabłkami i rabarbarem.

Do przygotowania szarlotki z jabłkami i rabarbarem potrzeba:

Ciasto:

  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 laska wanilii.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego.

Wykonanie szarlotki z jabłkami i rabarbarem

Ciasto

Masło z jajkami i cukrem utrzeć w misce. Następnie dodać ziarenka z laski wanilii, mąkę i proszek do pieczenia. Ugnieść ciasto i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową.

Masa jabłkowa

Obrane i pokrojone w kawałki jabłka wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar, wsypujemy cynamon, cukier puder i sok z cytryny. Dolewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu około 10, 15 min.

Wyciągamy ciasto z lodówki i odkrajamy od niego 1/3, którą wykorzystamy na zrobienie kratki na górze szarlotki. Resztę ciasta wykładamy na spód blachy. Wylewamy masę jabłkową, a na górze robimy kratkę z pasków z ciasta. Należy je najpierw rozwałkować na blacie, a następnie nożem powycinać równe pasy. Gotową szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h i 15 min.

Smacznego!

Szarlotka

Szarlotka-z-rabarbarem

Szarlotka-z-jablkami

Jeżeli macie ochotę spróbować szarlotki w trochę innej odsłonie to zajrzyjcie do przepisu na szarlotkę z kruszonką i cynamonem.

 

6 Komentarzy

  1. 30 sierpnia 2016    

    ta masa jabłkowa musi być pyszna 🙂 bardzo ładne ciasto

    • Marta Marta
      30 sierpnia 2016    

      Dziękuję 🙂 tak masa jest pyszna 🙂

  2. 31 sierpnia 2016    

    Zapach pieczonego ciasta z jabłkami i cynamonem kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami z książką i kubkiem kakao…
    😉

    • Marta Marta
      31 sierpnia 2016    

      Takie wieczory już chyba całkiem niedługo przed nami. Pozdrawiam 🙂

  3. Joanna Joanna
    29 maja 2022    

    Jakiej wielkości powinna być forma2?

    • 29 maja 2022    

      Szarlotkę piekłam na tortownicy o średnicy 28 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne