Tortilla meksykańska – przepis na obiad

Tortilla-miesna

Tortilla meksykańska jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy mają ochotę na prawdziwą mięsną ucztę. Tortilla jest bardzo syta i treściwa. Przepis w szczególności spodoba się panom, którzy na pewno nie pogardzą konkretną porcją mięsa.

Do przygotowania 4 tortilli meksykańskich potrzeba:

  • 4 placki na tortille,
  • 1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka),
  • 1 puszka fasoli,
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • jarmuż ok 150 g,
  • 2 pomidory,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • papryka słodka,
  • czubryca bułgarska,
  • kurkuma,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Wykonanie tortilli meksykańskich

Cebule i czosnek siekamy nożem w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Fasolę płuczemy w wodzie i dokładamy do cebuli z czosnkiem. Dolewamy trochę wody, dzięki czemu fasola lekko się podgotuje. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją łyżką i dokładamy mięso mielone. Dusimy aż pozbędziemy się wody, w międzyczasie doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Kroimy pomidory w kostkę, a na drugiej patelni podsmażamy jarmuż. Jak mięsny farsz będzie już gotowy, to możemy przygotowywać się do składania tortilli. Na placek nakładamy trochę jarmużu, następnie mięsny farsz i pomidory. Całość zawijamy w rulon i zajadamy. Jedna taka tortilla jest naprawdę treściwa i można się ją smacznie najeść.

Smacznego!

Tortilla

Tortilla-meksykanska

Meksykanska-tortilla

Tortilla meksykańska jest w sam raz dla głodomorów.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl