fbpx

Wegańskie brownie z batatów

Weganskie-brownie-z-batatow

Wegańskie brownie z batatów, cóż to jest za pyszne ciasto 🙂 Intensywnie czekoladowe, słodkie i wilgotne. Do tego przepyszna czekoladowo-orzechowa polewa z płatkami migdałów. Niebo w gębie. Uwielbiam ciasta tego rodzaju, a przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Również bardzo dobre jest brownie z fasoli, które także często piekę. Przepis na nie znajdziecie we wpisie ciasto czekoladowe z fasoli.

Brownie-z-batatow

Do przygotowania wegańskiego brownie z batatów potrzeba:

Brownie:

  • 1 kg batatów (około 3 średniej wielkości batatów),
  • 200 g. daktyli namoczonych,
  • 50 g. żurawiny (1/3 szklanki),
  • 50 g. kakao (4 duże łyżki),
  • 2 banany,
  • około 10 łyżek wody z daktyli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Polewa na brownie:

  • 3, 4 duże łyżki masła orzechowego,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • płatki migdałów do posypania.

Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 25×30 cm. Jeżeli będziecie robić je na mniejszej, to zmniejszcie trochę ilość składników z polewy.

Wykonanie wegańskiego brownie z batatów

W pierwszej kolejności należy upiec bataty. Nie obieramy ich ze skórki, ale dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem, aby zrobić dziury. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy bataty i czekamy, aż ostygną. Jak będą już zimne, to ściągamy z nich skórkę i wrzucamy do blendera. W tym samym czasie zalewamy daktyle wodą. Jeśli chcemy, aby daktyle szybciej się namoczyły, to należy zalać je wrzątkiem. Dzięki temu będą dobre do użycia już po około 15 minutach. Do batatów w blenderze dokładamy namoczone daktyle i około 10 łyżek wody z daktyli, aby składniki łatwiej się zblendowały. Jak te składniki się połączą, to dodajemy całą resztę składników z wyjątkiem bananów i żurawiny. Wszystko ponownie mieszamy. Jak uzyskamy gładką konsystencję, to na sam koniec dodajemy skrojone w kostkę banany i żurawinę. Ponownie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy przez 30 minut.

Polewa

Aby przygotować polewę należy roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Jak czekolada będzie płynna, to łączymy ją z masłem orzechowym i rozsmarowujemy na brownie. Następnie posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy ciasto do lodówki.

Smacznego!

Brownie-z-batatow

Brownie-z-batatow

Brownie-przepis

Wegańskie brownie z batatów.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne