Zupa krem warzywny – przepis na kolację

Zupa-krem

Zupa krem warzywny to przepis z warzyw, które zazwyczaj mamy pod ręką. Wykonanie jest szybkie i proste, a zupa w sam raz nada się jako rozgrzewająca kolacja. Jest to zupa, którą sama najczęściej robię.

Do przygotowania dwóch porcji zupy krem warzywny potrzeba:

  • 4 duże marchewki,
  • pietruszka korzeń,
  • pomidor,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia).

Wykonanie zupy krem warzywny

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie zalewamy wodą. Pomidora parzymy aby pozbyć się skórki i kroimy na kawałki. Całą resztę warzyw również obieramy i kroimy. Marchewkę, pietruszkę, pomidora i soczewicę wrzucamy do garnka. Przyprawiamy kurkumą i gotujemy około 15 minut. Jak zupa lekko przestygnie dokładamy jogurt naturalny i całość miksujemy w blenderze.

Smacznego!

Zapraszam również do spróbowania zupy z dyni.

Zupa-krem-warzywny

Zupa krem warzywny to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy pomysłu na kolację.

Przepis bierze udział w akcji
Zupa na jesień - edycja 2

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl