Zapewne nie każdy z nas lubi grejpfruty. Jego gorzki smak niektórych może zniechęcić. Miąższ tego owocu w 90% składa się z wody. Pozostałe 10% jest źródłem witamin i minerałów. Charakterystyczny gorzki smak nadaje mu naringina, która dodaje także wiele wartościowych cech. Jest obecna w miąższu, jak i albedo czyli białej błonce. Dlatego warto grejpfruta zjadać w całości. Wyróżniamy owoce czerwone o smaku bardziej gorzkawym, żółte bardziej kwaśne i zielone najsłodsze ale najmniej soczyste. Najkorzystniejszy wpływ na nasz organizm ma grejpfrut czerwony. Może łatwiej będzie nam polubić te owoce, jeśli przyjrzymy się ich świetnym właściwościom.
Dlaczego warto jeść grejpfruty?
- korzystnie wpływa na serce i cały układ krążenia. Antyoksydanty występujące w grejpfrucie obniżają poziom cholesterolu,
- grejpfrut pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami, dzięki zawartym enzymom, które spalają tłuszcz. Przyśpiesza przemianę materii. Jego zaletą jest bardzo niska kaloryczność, w 100 g owocu jest około 36 kcal. Jedząc grejpfruta codziennie, po niedługim czasie zobaczymy pierwsze rezultaty,
- wykazuje działanie ochronne przed zmianami nowotworowymi. Barwnik o nazwie likopen w grejpfrutach czerwonych niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do powstania guzów i raka,
- przeciwdziała miażdżycy,
- dobry dla diabetyków, zmniejsza poziom glukozy we krwi i pomaga walczyć z cukrzycą,
- grejpfrut wpływa regenerująco i oczyszczająco na wątrobę,
- antyoksydanty zawarte w owocu wzmacniają kości,
- zwiększa odporność organizmu na infekcje i pomaga szybciej wyleczyć przeziębienie,
- korzystnie wpływa na cerę,
- grejpfrut jest bogaty w witaminy i minerały. Dostarcza do organizmu: żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, kwas foliowy i witaminy z grupy B,
- jeden owoc zapewni nam dzienną wymaganą dawkę witaminy C.
Grejpfrut z niektórymi lekami wchodzi w niepożądane interakcje, więc jeśli przyjmujemy leki powinniśmy zapytać lekarza, czy grejpfrut nam nie zaszkodzi. Szklanka soku grejpfrutowego może wielokrotnie zwiększyć niepożądane działania przyjmowanych przez nas leków.