Na pewno wielokrotnie zastanawiamy się, czy to co jemy wpływa korzystnie na poziom naszego cholesterolu? Czego nie powinniśmy jeść lub co ograniczyć? W tym wpisie można przeczytać, co stanowi największe zagrożenie i poznać kilka zasad w pigułce, jak utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Zapraszam również do sprawdzenia listy produktów, które skutecznie obniżą poziom cholesterolu.
Cholesterol to żółta, tłusta, woskowa substancja znajdująca się we krwi. Jest również jedną z przyczyn dla których w tętnicach zaczynają odkładać się złogi, które prowadzą do zwężenia naczyń krwionośnych i możliwości choroby serca. Cholesterol składa się ze składników korzystnych dla tętnic i niebezpiecznych. Jedzenie, które spożywamy może szkodliwy cholesterol pozbawić toksyn, dzięki czemu nie będzie szkodliwy dla tętnic. Zdrowa dieta powinna obniżyć poziom rodzaju cholesterolu o nazwie LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) i zwiększyć poziom cholesterolu o nazwie HDL (lipoproteina o dużej gęstości). LDL jest szkodliwy i służy jako substancja do zatykania tętnic. Natomiast ten dobry HDL likwiduje zły LDL i dostarcza go do wątroby, gdzie LDL poddawany jest rozkładowi.
Podsumowując im więcej HDL i im mniej LDL jest we krwi, tym bezpieczniej dla tętnic.
Co wpływa na wzrost cholesterolu?
Ze wszystkich produktów jakie spożywamy na co dzień najbardziej do podwyższenia poziomu cholesterolu przyczyniają się nasycone tłuszcze zwierzęce. Dlatego powinniśmy unikać pełnego mleka, masła, tłustego sera żółtego, tłuszczu wieprzowego, wołowiny, skórek z drobiu, słoniny, smalcu, tłuszczu do pieczenia i ciast, dzięki temu ochronimy nasze tętnice przed niedrożnością. Starajmy się aby nasycone tłuszcze zwierzęce stanowiły do 10% naszych kalorii. Kolejnym niebezpieczeństwem są dla nas kwasy tłuszczowe trans, które powstają podczas utwardzania oleju roślinnego przy produkcji margaryn i roślinnego tłuszczu piekarniczego. Na etykietach produktów oznaczony jest jako „uwodorniony”, „częściowo uwodorniony” lub „utwardzony” olej roślinny. Im ma wyższą pozycję na liście składników, tym więcej go w składzie produktu. Starajmy się wybierać artykuły, które mają informacje w składzie, że nie zawierają tłuszczów trans. Jeśli korzystamy z margaryny to kupujmy takie marki, które nie zawierają tłuszczów trans albo kupujmy margarynę miękką w pojemniku, zamiast twardej. Najlepsze są te z dodatkiem masła. Trzeba uważać na mylące hasła, często produkty z oznaczeniem, że nie zawierają cholesterolu lub niskocholesterolowe bez tłuszczów zwierzęcych mają w składzie utwardzone oleje roślinne. Produkty, które zazwyczaj zawierają dużo tłuszczu trans to: pączki, ciastka wieloskładnikowe, ciastka z czekoladą, biszkopty, herbatniki, fast food w szczególności frytki, chipsy, krakersy, popcorn, zupy w proszku, majonezy.
Według przeprowadzonych badań utrata wagi od 5 do 13% może zmniejszyć poziom cholesterolu aż o 18%. Spadek cholesterolu o każdy następny procent zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca o 2%. Kolejną korzyścią utraty wagi jest wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL.
10 zasad utrzymania poziomu cholesterolu w normie:
1. Jedz dużo warzyw i owoców.
2. Spożywaj produkty zbożowe zawierające rozpuszczalny błonnik np. płatki owsiane.
3. Spożywaj tłuszcze wielonienasycone. Wprowadź do diety dużo tłustych ryb np. łosoś i makrela.
4. Spożywaj tłuszcze jednonienasycone np. orzechy, oliwa z oliwek, awokado.
5. Ogranicz nasycone tłuszcze zwierzęce np. produkty mięsne, tłuste sery, masło.
6. Ogranicz ilość tłuszczów trans np. fast food, ciastka, margaryna.
7. Nie przechodź na dietę o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, ponieważ możesz otrzymać odwrotne rezultaty.
8. Jedz dużo antyoksydantów znajdujących się np. w warzywach i owocach, w tym witaminę C, E i beta-karoten.
9. Pij herbatę aby utrzymać cholesterol w normie.
10. Spożywaj odpowiednią ilość produktów bogatych w wapń, pomoże to zmniejszyć przyswajalność tłuszczów nasyconych.
Nawet minimalna zmiana w naszych codziennych nawykach żywieniowych może pozytywnie wpłynąć na poziom cholesterolu.