Pieczony schab ze słodką wędzoną papryką, to świetna alternatywa dla kupnych pieczeni i wędlin. Zrobiona własnoręcznie pieczeń zawsze smakuje najlepiej. Przygotowanie tego schabu na szczęście nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Wystarczy zrobić dobrą marynatę i mięso nabiera smaku samo, a później wstawione do piekarnika, również samo się piecze. Dzisiaj zapewne większość z nas spędza czas w kuchni na przygotowywaniu świątecznych dań. Jeżeli brakuje Wam jeszcze jakiegoś pomysłu na potrawę, to proponuję zrobić właśnie ten pieczony schab.
Do przygotowania pieczonego schabu ze słodką wędzoną papryką potrzeba:
-
1 kg schabu bez kości,
-
1/2 szklanki octu jabłkowego,
-
2 łyżki miodu,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 cebulę,
-
2 małe łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
-
sól,
-
pieprz.
Wykonanie pieczonego schabu ze słodką wędzoną papryką
Najprościej będzie rozpocząć przygotowywanie schabu wieczorem, zaczynając od zrobienia marynaty. Do miski wlewamy ocet jabłkowy, dodajemy miód, słodką wędzoną paprykę, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy i wsadzamy do niej schab. Oblewamy go dokładnie z każdej strony i od góry robimy leciutkie nacięcia tak, aby poukładać na nim kawałki czosnku i cebuli. W tak przygotowanej marynacie schab powinien poleżeć kilka godzin, dlatego najłatwiej zostawić go na całą noc, a rano wstawić do piekarnika. Schab piecze się około 2 godzin w temperaturze 180C. Do pieczenia możemy użyć foliowego rękawa, dzięki niemu schab nie wyschnie. Taka pieczeń świetnie smakuje sama, jak i na kanapce. Na pewno będzie świetnym dodatkiem na Świątecznym stole.
Smacznego!
Pięknie wygląda! 🙂 bardzo super pomysł aby zastąpić kupowane i przetworzone wędliny na pyszny i świeży, pieczony schab! Niesie to same korzyści: pięknie wygląda, cudownie smakuje, zawsze świeży i najlepszej jakości! Super! 🙂
Takie mięsko zrobione własnoręcznie zawsze lepiej smakuje od kupnego 🙂
Ale mega! Podoba mi się 😉
Dziękuję 🙂
uwielbiam schab. Ja jeszcze szprycuję słoninką żeby nie byl suchy. mniam
Uuuuu to na bogato 🙂