To mój pierwszy kulebiak z kapustą kiszoną i pieczarkami. Szczerze muszę przyznać, że bardzo mi smakuje. Kulebiak może być świetnym zamiennikiem tradycyjnych pasztecików i równie świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli w tym roku macie ochotę na coś podobnego do pasztecików lub po prostu nie macie za dużo czasu na ich wykonanie, to zdecydowanie polecam Wam ten przepis poniżej na kulebiaka z kapustą kiszoną i pieczarkami.
Do przygotowania kulebiaka z kapustą kiszoną i pieczarkami potrzeba:
Ciasto:
-
50 g drożdży,
-
1 szklanka mleka,
-
1 płaska łyżeczka cukru,
-
3,5 szklanki mąki,
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli,
-
100 g masła,
-
1 jajko,
-
1 żółtko do posmarowania ciasta od góry przed pieczeniem.
Farsz:
-
600 g kapusty kiszonej,
-
500 g pieczarek,
-
1 cebula,
-
olej do smażenia
-
6 ząbków czosnku,
-
2 łyżki majeranku,
-
6 kulek ziela angielskiego,
-
4 liście laurowe,
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli,
-
pieprz.
Z tych składników wychodzą dwa kulebiaki pieczone w keksówkach.
Wykonanie kulebiaka z kapustą kiszoną i pieczarkami
Kulebiaka zaczynamy od przygotowania farszu, a dokładniej podsmażeniu kapusty kiszonej. Kapusta powinna dusić się około godziny aby zmiękła. Zanim jednak zaczniemy ją smażyć najlepiej jeszcze trochę ją pokroić. Kapustę kiszoną przyprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie zabieramy się za zrobienie ciasta. W małym rondelku podgrzewamy mleko, kolejno dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Mleko z drożdżami przelewamy do dużej miski, wbijamy jajko i solimy. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec wlewamy ostudzone roztopione masło. Ciasto zapewne będzie się jeszcze trochę kleić, dlatego należy dosypać mąki. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz ponownie wracamy do przygotowania farszu do kulebiaka. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wrzucamy tam również obrane pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z kapusty kiszonej wyciągamy kulki ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodajemy do niej podsmażony pieczarkowy farsz. Jeśli w tym czasie nasze ciasto wyrosło, to dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o długości keksówki, w której będziemy piec kulebiak. Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Gotowe kulebiaki wkładamy do keksówek, a ich wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Kulebiaki pieczemy około 50 min. Smakują wyśmienicie z barszczem, jak i bez, na ciepło i na zimno.
Smacznego!