Już za moment będą Święta Wielkanocne, dlatego postanowiłam zrobić przepyszną babkę czekoladową z nutą pomarańczy. Babka jest intensywnie czekoladowa i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jeżeli w tym roku planujecie upiec również jasną babkę, to możecie zajrzeć do mojego przepisu na cytrynowa babkę z jogurtem. Życzę Wszystkim owocnych przygotowań do Świąt oraz zapraszam na przepis poniżej.
Do przygotowania babki czekoladowej z nutą pomarańczy potrzeba:
Ciasto:
-
kostka masła,
-
2 łyżki kakao,
-
1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
-
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej,
-
2 szklanki mąki pszennej,
-
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
-
2 jajka,
-
starta skórka z całej pomarańczy,
-
4 łyżki soku z pomarańczy,
-
1/3 szklanki mleka.
Polewa:
-
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
-
1 łyżeczka kakao,
-
3 łyżki mleka.
Wykonanie babki czekoladowej z nutą pomarańczy
Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy czekoladę mleczną i gorzką, masło, kakao, a następnie całość podgrzewamy na małym ogniu aż wszystko się roztopi i razem połączy. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier. Wbijamy 2 jajka, a następnie wlewamy ostudzoną masę czekoladową. Dodajemy jeszcze sok z pomarańczy i startą skórkę. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę. Ciasto na babkę przelewamy do okrągłej formy o średnicy około 20 cm. Babkę czekoladową pieczemy w 170 C do 45 minut.
Upieczoną babkę polewamy czekoladową polewą. W rondelku podgrzewamy gorzką czekoladę z kakao i odrobiną mleka. Jak polewa trochę przestygnie i zacznie lekko gęstnieć, to polewamy nią naszą babkę i gotowe.
Smacznego!

Babka czekoladowa z nutą pomarańczy.