Zbliżają się Święta Wielkanocne, a to idealny czas aby upiec babkę. Pieczemy babki jasne i ciemne, z polewą i posypane cukrem. Dobre są te duże, jak i te małe. Ja zdecydowałam się na babkę cytrynową z jogurtem. Wspaniały smak , orzeźwiający zapach i piękny wygląd babki cytrynowej będzie ozdobą i dopnie na ostatni guzik przygotowania naszego Wielkanocnego stołu.
Do przygotowania babki cytrynowej z jogurtem potrzeba:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru trzcinowego,
- 200 g masła,
- 200 g jogurtu greckiego,
- sok z całej cytryny i starta skórka,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie babki cytrynowej z jogurtem
Składniki, z których będziemy przygotowywać babkę cytrynową powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy cukier z masłem,a następnie dodajemy jajka. Na tarce ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dodajemy do przygotowanej masy wraz z jogurtem greckim. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Wszystkie składniki łączymy razem na jednolitą masę. Blachę od babki smarujemy w środku masłem i lekko oprószamy mąką. Babka cytrynowa piecze się około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 170C.
Do upieczenia babki wykorzystałam formę o średnicy 23,5 cm.
Smacznego:)
Babka cytrynowa z jogurtem idealnie wpasuje się w nasz Wielkanocny stół.
Wygląda pysznie. Będę Cię śledzić otrzymując info na maila.
Dziękuję, bardzo się cieszę 🙂
fajna, na wielkanoc
Dziękuję 🙂