Chyba każdego z nas raz na jakiś czas dopada nagle mały głód, moglibyśmy w takim momencie zjeść naprawdę dużo i sporo przypadkowych rzeczy. W takich chwilach w szczególności dobrze smakują słodycze. W momentach kryzysu idealne będą pieczone batoniki owsiane z orzechami. Nasycą nas i dodadzą energii, a co najważniejsze zastąpią te batony sklepowe, po które najłatwiej jest nam sięgnąć na mieście. Batoniki owsiane są proste w wykonaniu. Wystarczy, że zmieszamy razem wszystkie składniki i wstawimy je do piekarnika. Możemy zjeść je na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia. Jakiś czas temu przygotowywałam batoniki bez pieczenia. Przepis na nie znajdziecie we wpisie batoniki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą.
Do przygotowania pieczonych batoników owsianych z orzechami potrzeba:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 300 g masła orzechowego,
- 10 daktyli,
- 5 łyżek słonecznika,
- 5 łyżek sezamu,
- 5 łyżek siemienia lnianego,
- 5 łyżek orzechów + porcja do posypania batonów na górze,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie batoników owsianych z orzechami
Daktyle kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Następnie wsypujemy płatki owsiane i całą resztę suchych składników. Dodajemy cynamon, masło orzechowe i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą rozkładamy na blachę, a następnie posypujemy na górze orzechami. Batoniki owsiane wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach C. Batoniki pieczemy około 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika kroimy na takie wielkości, jakie nam odpowiadają. Wykonanie jest naprawdę szybkie i proste, a wystarczą nam na kilka dni.
Smacznego!
Pieczone batoniki owsiane z orzechami idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia.
Ile masła orzechowego? W podanych składnikach brak masła…
Faktycznie! Dziękuję, już poprawiłam. Masła orzechowego około 300g 🙂
Czy można dac pół na pół masło prawdziwe z orzechowym?
Takiej wersji nie testowałam ale myślę, że na pewno można w taki sposób połączyć. Będzie po prostu delikatniej czuć orzechowy smak 🙂
Smak rewelacyjny, ale kruszą się tak bardzo, że nie jestem w stanie pokroić… Gdzie tkwi przyczyna?
Być może pomoże jeśli dodasz trochę więcej masła orzechowego i będziesz piec trochę krócej, to nie będą takie chrupkie 🙂
Niestety kruszą się:/
Można zwiększyć trochę ilość masła orzechowego i krócej piec, to powinno pomóc 🙂