fbpx

Pieczone batoniki owsiane z orzechami

Pieczone-batoniki-owsiane

Chyba każdego z nas raz na jakiś czas dopada nagle mały głód, moglibyśmy w takim momencie zjeść naprawdę dużo i sporo przypadkowych rzeczy. W takich chwilach w szczególności dobrze smakują słodycze. W momentach kryzysu idealne będą pieczone batoniki owsiane z orzechami. Nasycą nas i dodadzą energii, a co najważniejsze zastąpią te batony sklepowe, po które najłatwiej jest nam sięgnąć na mieście. Batoniki owsiane są proste w wykonaniu. Wystarczy, że zmieszamy razem wszystkie składniki i wstawimy je do piekarnika. Możemy zjeść je na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia. Jakiś czas temu przygotowywałam batoniki bez pieczenia. Przepis na nie znajdziecie we wpisie batoniki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą.

Do przygotowania pieczonych batoników owsianych z orzechami potrzeba:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 300 g masła orzechowego,
  • 10 daktyli,
  • 5 łyżek słonecznika,
  • 5 łyżek sezamu,
  • 5 łyżek siemienia lnianego,
  • 5 łyżek orzechów + porcja do posypania batonów na górze,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie batoników owsianych z orzechami

Daktyle kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Następnie wsypujemy płatki owsiane i całą resztę suchych składników. Dodajemy cynamon, masło orzechowe i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę, którą rozkładamy na blachę, a następnie posypujemy na górze orzechami. Batoniki owsiane wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 180 stopniach C. Batoniki pieczemy około 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika kroimy na takie wielkości, jakie nam odpowiadają. Wykonanie jest naprawdę szybkie i proste, a wystarczą nam na kilka dni.

Smacznego!

Batoniki-owsiane

Batoniki-owsiane

Pieczone batoniki owsiane z orzechami idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia.

 

8 Komentarzy

  1. Beata Beata
    21 sierpnia 2016    

    Ile masła orzechowego? W podanych składnikach brak masła…

    • Marta Marta
      21 sierpnia 2016    

      Faktycznie! Dziękuję, już poprawiłam. Masła orzechowego około 300g 🙂

  2. Anna Anna
    28 listopada 2018    

    Czy można dac pół na pół masło prawdziwe z orzechowym?

    • Marta Marta
      28 listopada 2018    

      Takiej wersji nie testowałam ale myślę, że na pewno można w taki sposób połączyć. Będzie po prostu delikatniej czuć orzechowy smak 🙂

  3. Barbara Barbara
    22 marca 2022    

    Smak rewelacyjny, ale kruszą się tak bardzo, że nie jestem w stanie pokroić… Gdzie tkwi przyczyna?

    • 23 marca 2022    

      Być może pomoże jeśli dodasz trochę więcej masła orzechowego i będziesz piec trochę krócej, to nie będą takie chrupkie 🙂

  4. Aga Aga
    12 stycznia 2025    

    Niestety kruszą się:/

    • 16 stycznia 2025    

      Można zwiększyć trochę ilość masła orzechowego i krócej piec, to powinno pomóc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne