Jajka faszerowane awokado to pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie nadają się na co dzień, jak i na specjalne okazje i święta. Zamiast robić jajka z majonezem nafaszerujmy je awokado. O tym wspaniałym owocu możecie przeczytać trochę więcej we wpisie dlaczego warto jeść awokado?
Do przygotowania jajek faszerowanych awokado potrzeba:
- 4 jajka,
- 1/2 awokado,
- 1/2 szalotki,
- trochę szczypiorku,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.
Wykonanie jajek faszerowanych awokado
Ugotowane na twardo jajka przecinamy na pół i wyciągamy z nich żółtka. Szalotkę i szczypiorek kroimy na drobną kostkę. Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem i łączymy z szalotką, szczypiorkiem, jogurtem i przyprawami w jednolitą masę. Gotową pastę nakładamy na połówki jaj, którą na koniec posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Jajka faszerowane są już gotowe.
Polecam również spróbować przepis na jajka faszerowane szynka i ogórkiem.