Ostatnio wiele się słyszy na temat fantastycznych właściwości awokado. Faktycznie ma świetny wpływ nie tylko na nasze zdrowie ale również i urodę. Jest ubogie w cukier, dlatego szczególnie polecane jest diabetykom. Jest tłuste i kaloryczne, w 100 g ma ok 160 kcal, jednak są to dobre tłuszcze jednonienasycone. Nasz organizm wykorzystuje je do rozpuszczania minerałów i witamin. Dietetycy polecają, aby spożywać awokado w połączeniu z innymi owocami i warzywami.
Właściwości awokado:
-
posiada wiele wartościowych składników odżywczych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na pracę serca i układ krążenia oraz pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu,
-
usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartej w nim witaminie E oraz kwasów tłuszczowych omega 3,
-
awokado wspiera procesy intelektualne i poprawia koncentrację za sprawą potasu, jest najlepszym paliwem dla naszego mózgu,
- usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i dba o prawidłowy stan metabolizmu,
- chroni przed wieloma dolegliwościami oczu,
- wspomaga w profilaktyce chorób nowotworowych,
- wspomaga system nerwowy i pracę wątroby,
- pomaga w leczeniu stanów zapalnych stawów,
- awokado zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik niezbędny dla sprawnego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik rozpuszczalny odpowiada za zwiększenie uczucia sytości i wspomaga kontrolować apetyt. Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy,
- utrzymuje dobrą kondycję naszego ciała,
- jest eliksirem młodości, posiada właściwości przeciwstarzeniowe dzięki zawartym antyoksydantom,
- substancje chemiczne w awokado stymulują syntezę kolagenu,
- jest doskonałym środkiem dla skóry dzięki zawartości witaminy A i E, zarówno kiedy je spożywamy na surowo, jak i robiąc z niego maseczki na twarz i włosy.
Jak wybrać dojrzałe awokado?
Dojrzałe awokado ma kolor ciemno zielony i jest miękkie. Spróbujmy lekko nacisnąć jego skórkę, jeśli jest sprężysta i wraca do poprzedniego stanu oznacza to, że awokado jest dojrzałe. Jeśli natomiast skórka zostaje wciśnięta jest to znak, że awokado jest przejrzałe. Po przekrojeniu dojrzałego owocu jego pestka i miąższ powinien łatwo się oddzielić od skórki. Starajmy się wybierać te bez plamek.
Jak jeść awokado?
Zastosowań spożywania awokado jest naprawdę wiele. Możemy m. in. wykonać z niego pastę, pokroić na kanapki, dodać do sałatek, koktajli, sushi, faszerować jaja i wiele innych…
Może ktoś się skusi na delikatny koktajl z awokado? lub pastę z awokado.