Krem czekoladowo-orzechowy z awokado, to mój ulubiony krem, który uwielbiam jako deser, a czasami jem nawet na śniadanie. Robię go zawsze, gdy mam ochotę na coś czekoladowo-orzechowego, czym w dodatku się najem, ponieważ awokado jest bardzo syte i zdrowe. Całym sukcesem wykonania tego kremu jest dojrzałe awokado. Jak wybrać dojrzały owoc znajdziecie w moim wpisie dlaczego warto jeść awokado?. Ja gotowy krem zajadam sam bez żadnych dodatków ale można go wykorzystać również jako składnik do innych deserów, czy nawet jako czekoladę na chleb. Koniecznie musicie spróbować, krem jest przepyszny.
Do przygotowania jednej porcji kremu czekoladowo-orzechowego z awokado potrzeba:
-
1 dojrzałe awokado,
-
2 łyżki mleka kokosowego z puszki (można zastąpić je również mlekiem migdałowym),
-
1 łyżka masła orzechowego,
-
1 łyżeczka miodu,
-
1 łyżeczka kakao.
Wykonanie kremu czekoladowo-orzechowego z awokado
Krem czekoladowo-orzechowy nie dość, że jest pyszny to jeszcze prosty i szybki w wykonaniu. Do jego przygotowania będzie potrzebny blender kielichowy lub ręczny. Wystarczy wszystkie składniki razem umieścić w naczyniu, a następnie zblendować na jednolitą masę.
Smacznego!
Polecam Wam również zerknąć na przepis na domowy krem czekoladowy z awokado z trochę innym składem.