Zupa z ciecierzycą i chorizo to taka zupa, którą śmiało możemy zrobić na obiad i porządnie się nią najeść. Do tego lekko pikantny smak hiszpańskiej kiełbasy chorizo dodaje niesamowitego charakteru tej zupie. Jeżeli lubicie takie lekko pikantne dania, to ta zupa z ciecierzycą i kiełbasą chorizo będzie idealna. Do jej przygotowania możecie wykorzystać ciecierzycę z puszki, wtedy przygotowanie zupy zajmie naprawdę chwilę. Możecie również wykorzystać ciecierzycę suchą z opakowania. Przy tej opcji trzeba jednak zaplanować robienie zupy dzień wcześniej, ponieważ ciecierzyca powinna najpierw namoczyć się w wodzie, a dopiero potem być gotowana.
Do przygotowania dużego garnka zupy z ciecierzycą i chorizo potrzeba:
-
1 opakowanie suchej ciecierzycy około 400 g lub 2 puszki ciecierzycy,
-
2 cebule,
-
2 ząbki czosnku,
-
3 marchewki,
-
hiszpańska kiełbasa chorizo około 280 g,
-
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
-
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
-
1/3 płaskiej łyżeczki soli,
-
olej do smażenia.
Wykonanie zupy z ciecierzycą i chorizo
Cebule i czosnek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy trochę oleju i na nim podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Całość podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Dolewamy wody do około 2/3 wysokości garnka. Dodajemy startą marchew oraz przyprawy. Przecier pomidorowy rozrabiamy w małej ilości wody i wlewamy do zupy. Jeżeli robicie wersję na szybko, to wystarczy dodać ciecierzycę z puszki i gotować całość około 15 min. Jeżeli zdecydujecie się na ciecierzycę suchą, to należy ją najpierw namoczyć. Wystarczy dzień wcześniej przełożyć ją do dużego naczynia i zalać wodą. W taki sposób powinna moczyć się minimum całą noc. Można oczywiście dłużej 🙂 Namoczoną ciecierzycę gotujemy jeszcze około 1,5 h. Po tym czasie dodajemy ją do reszty zupy i gotujemy ze wszystkimi składnikami około 15 min, tak jak opisywałam to wcześniej.
Smacznego!