Chyba nikt by nie zgadł, że te pralinki zostały zrobione własnoręcznie w domu. Gwarantuję, smakują i wyglądają jak ze sklepu. Ja przygotowałam pralinki w trzech wersjach smakowych i śmiało mogę powiedzieć, że te wegańskie cuda są przepyszne. To smakołyki wręcz na wyjątkowe okazje. Jeżeli macie trochę czasu i chcecie zrobić coś pysznego, zdrowego, a zarazem takiego, co zachwyci domowników i Waszych gości, to koniecznie przetestujcie ten przepis na wegańskie pralinki z ciecierzycy.
Do przygotowania wegańskich pralinek z ciecierzycy potrzeba:
Masa na pralinki:
-
1 puszka ciecierzycy,
-
3,4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy,
-
10 dużych daktyli lub 15 mniejszych,
-
1 łyżka syropu z agawy,
-
3 łyżki masła orzechowego,
-
5 kostek gorzkiej czekolady,
-
1,5 łyżki kakao,
-
kilka sztuk orzechów brazylijskich (do środka pralinek).
Posypka na pralinki:
-
migdały,
-
gorzka czekolada,
-
karob.
Wykonanie wegańskich pralinek
Do przygotowania wegańskich pralinek będzie potrzebny blender. Mnie najwygodniej masę na pralinki blenduje się blenderem ręcznym. Do miski wsypujemy ciecierzycę, dodając 3, 4 łyżki wody z puszki aby masa miała lepszą konsystencję. Następnie syrop z agawy, masło orzechowe i kakao. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, a czekoladę ucieramy na tarce lub również kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy do miski i wszystkie składniki blendujemy razem na jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki. Jak trochę stężeje i będzie zimna, to łatwiej będzie nam ulepić pralinki. Orzechy brazylijskie kroimy na drobne kawałki, tak aby z łatwością dało się je wykorzystać jako nadzienie do pralinek. W tym czasie możemy również przygotować posypkę na pralinki. Migdały i gorzką czekoladę najlepiej zblendować na drobny proszek. Schłodzoną masę wyciągamy z lodówki i lepimy małe kulki wkładając do środka kawałek orzecha. Następnie pralinkę obtaczamy w posypce. Gotowe pralinki wstawiamy jeszcze na trochę do lodówki. Przygotowane w taki sposób są wyjątkowo pyszne, koniecznie musicie spróbować na własnej skórze.
Smacznego!
Właśnie przymierzałam się do zrobienia pralin, na pewno wykorzystam ten przepis! 🙂
Cieszę się bardzo 🙂
Świetny pomysł na zdrowy deser? Jeszcze nigdy nie próbowałam ciecierzycy, a już zwłaszcza w deserach. bardzo ciekawy pomysł.
Ja już się przekonałam, że z ciecierzycy można zrobić naprawdę chyba wszystko 🙂
Te z ciecierzycy skradly mi serca. Sprobuje zrobic u siebie.
Daj znać jak spróbujesz 🙂 jestem ciekawa opinii 🙂
Miód nie jest wegański.
Faktycznie wkradł mi się tutaj ten miód. Nie jestem weganką i chyba dlatego gdzieś mi to umknęło. Dzięki za czujność. Myślę, że z powodzeniem możemy ten miód zastąpić syropem z agawy 🙂
Tytuł jest mylący. Praliny nie są wegańskie ponieważ miód jest pochodzenia zwierzęcego.
Słodzidło już zmienione 🙂