Jak ten czas szybko leci! Ledwo się obejrzałam, a to już drugie urodziny bloga MarciaTime. Godziny spędzone w kuchni, przy komputerze, z aparatem w dłoni, szukaniem weny i odpowiedniego kadru, to taki skrót przebytej przeze mnie drogi. Stale się jednak utwierdzam, że warto i założenie bloga, to była dobra decyzja. Bardzo się cieszę, że dalej tu zaglądacie, czytacie i komentujecie. W szczególności jest mi miło, jak piszecie, że testujecie moje przepisy oraz drukujecie i wypełniacie planery albo jak chwalicie moje zdjęcia. Uwielbiam fotografować i wiem, że zakup lustrzanki był najlepszą decyzją. Choć o fotografii nie miałam zielonego pojęcia i nadal cały czas się uczę i będę uczyć jeszcze długo, to cieszę się bardzo, że nadal sprawia mi to taką przyjemność. Czasami wystarczy tylko moment i odpowiednie wyczucie czasu, żeby zrobić naprawdę magiczne zdjęcie. Krajobrazy, zachody słońca, falujące morze, piękne miejsca w Polsce i za granicą, żywe kolory, smakowite ciasta i desery, dzięki fotografii mogą z nami zostać już na zawsze. Czasami jedno zdjęcie, wspomnienie nastawia nas pozytywnie na długi czas.
Dla uczczenia drugich urodzin bloga MarciaTime postanowiłam zrobić ciasto, a dokładnie torcik sernikowy z polewą czekoladową. Sernik to od zawsze moje ulubione ciasto i uwielbiam je w każdej postaci. Na ciepło, z pianką, na biszkoptach, czy kruchym cieście, czarno białe, na zimno z galaretką i bez. Na prawdę wszystkie, a kilka serników na blogu już zagościło. Poniżej umieszczę Wam do nich linki. Jeżeli macie ochotę na sernik, to może skusi Was któraś z moich propozycji. Poniżej przedstawiam Wam torcik sernikowy z polewą czekoladową, który zrobiłam specjalnie na urodziny bloga . Ten sernik śmiało może zastąpić tradycyjny tort.
Dziękuję Wam Wszystkim i każdemu z osobna, dziękuję także mojej rodzinie za pomoc i wsparcie 🙂
Koniec już tego gadania, łapcie przepis na torcik sernikowy z polewą czekoladową ale uwaga jest pyszny i wciągający, na jednym kawałku nie poprzestaniecie 🙂
Do przygotowania torcika sernikowego z polewą czekoladową potrzeba:
Spód sernika:
-
5 paczek herbatników po 65 g,
-
1/2 kostki masła.
Masa sernikowa:
-
1 kg twarogu,
-
4 żółtka,
-
2/3 szklanki cukru trzcinowego,
-
2 łyżeczki aromatu waniliowego,
-
1 opakowanie budyniu (wykorzystujemy proszek),
-
1 łyżka mąki z tapioki lub ziemniaczanej,
-
4 białka
Masa budyniowa:
-
2 budynie waniliowe,
-
4 szklanki mleka (do budyniu).
Polewa czekoladowa:
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie torcika sernikowego z polewą czekoladową
Torcik sernikowy zaczynamy od zrobienia spodu ciasta. Herbatniki blendujemy albo kruszymy na drobne kawałeczki, a następnie zalewamy roztopionym masłem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wsypujemy spód herbatnikowy. Aby ciasto się nie rozpadało ubijamy je najlepiej spodem szklanki. Gotowy dół od sernika wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Do miski wbijamy żółtka, a białka odkładamy do drugiego naczynia. Do żółtek wsypujemy cukier trzcinowy i ucieramy. Następnie dodajemy twaróg, który mieszamy z żółtkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i łączymy w jednolitą masę. Odłożone białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Przygotowaną w ten sposób masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do dalszego pieczenia. Mój torcik sernikowy piekł się około 50 min w temperaturze 180 C. W tym czasie przygotowujemy budyń waniliowy według instrukcji na opakowaniu. Jak sernik i budyń lekko przestygną, to budyń rozsmarowujemy na górze sernika. Po jego całkowitym wystygnięciu możemy przygotować polewę czekoladową. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na sernik równomiernie rozprowadzając. Torcik sernikowy jest już gotowy.
Sernik piekłam na blasze o średnicy 28 cm.
Smacznego!
Jeżeli macie ochotę wypróbować jeszcze inne serniki, to zajrzyjcie do wpisów poniżej:
Sernik z gałką muszkatołową i owocami leśnymi (to na prawdę wyjątkowy w smaku i jedyny w swoim rodzaju sernik)
Sernik na zimno z malinami (orzeźwiający i idealny na ciepłe dni)
Puszysty sernik na kruchym cieście (to taki mój świąteczny sernik)
Mini serniczki na zimno z mango i granatem (pyszne i idealne do zabrania na wynos)
Na blogu na pewno pojawi się jeszcze nie jeden sernik 🙂
No jeżeli na serniku są maliny to musi być przepyszny 🙂 Gratuluję urodzin 🙂 Do zobaczenia za rok 🙂
Jest przepyszny, dziękuję 🙂
Akurat za sernikiem nie przepadam. Ale podziwiam talent 🙂
Dziękuję 🙂
Gratuluję. 2lata blogowania to już całkiem ładny staż. Można się wiele nauczyć. Mnie ostatnio minął rok.
Tak, to faktycznie sporo czasu 🙂 rownież gratuluję roku i wszystkiego dobrego życzę 🙂
Świetny przepis
Dziękuję 🙂