Nieraz już wspominałam, że sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Tym razem zamieszczam przepis na sernik królewski, czyli sernik czarno-biały. Po tej nazwie chyba już każdy wie, o jaki sernik chodzi. Taki sernik idealny będzie na święta, urodziny, czy w zwykły dzień, czyli tak właściwie na każdą okazję. Ja bym chętnie go jadła codziennie, no może co drugi, żeby nie przesadzać 😀
Do przygotowania sernika królewskiego potrzeba:
Ciasto:
-
1 kostka masła,
-
3 żółtka,
-
1 szklanka cukru trzcinowego,
-
3 łyżki kakao,
-
2,5 szklanki mąki pszennej,
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
-
3 żółtka,
-
2/3 kostki masła,
-
1 szklanka cukru trzcinowego,
-
budyń waniliowy,
-
1 kg twarogu,
-
łyżeczka aromatu waniliowego,
-
sok z 1 cytryny,
-
piana z 6 białek.
Wykonanie sernika królewskiego
Ciasto
Sernik królewski rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W pierwszej kolejności ucieramy żółtka z masłem i z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Ugniatamy ciasto tak, aby powstała jednolita masa. Tak przygotowane ciasto na sernik wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa
Masę serową na sernik przygotowujemy podobnie jak ciasto, czyli zaczynamy od utarcia żółtek z masłem i cukrem. Następnie dodajemy twaróg, budyń waniliowy, aromat waniliowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubitą pianę z 6 białek, które nam zostały.
Wyciągamy ciasto z lodówki i odcinamy 2/3, które wykładamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jest zrobić lekki rant z ciasta, aby później nie uciekała nam masa serowa. Na wyłożone ciasto wlewamy masę serową, a resztę ciasta, czyli 1/3 kruszymy na wierzch masy serowej. Możemy ciasto utrzeć na tarce albo porwać palcami na drobne kawałki. Tak przygotowany sernik królewski wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy około 1h.
Smacznego!
Spójrzcie jeszcze na sernik pomarańczowy z polewą czekoladową ten też jest przepyszny.

Sernik królewski, czyli sernik czarno-biały.