Piernik i sernik to takie ciasta, bez których nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Dlatego poniżej znajdziecie przepis na przepyszny piernik świąteczny przekładany powidłami i kremem z kaszy manny. Na blogu jest już przepis na piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową oraz pierniki babci Krysi. W tym roku postawiłam na nową i bardziej urozmaiconą wersję piernika świątecznego. Jeżeli u Was również na święta goszczą zawsze pierniki w różnej postaci, to zachęcam do przetestowania tego przepisu.
Do przygotowania piernika świątecznego przekładanego powidłami i kremem z kaszy manny potrzeba:
Ciasto:
-
3 jajka,
-
2 szklanki mąki pszennej,
-
125 g masła roztopionego,
-
1/2 szklanki cukru,
-
3 łyżki miodu,
-
300 g śmietany 18%,
-
30g przyprawy do piernika (około 3 łyżek)
-
1 płaska łyżeczka cynamonu,
-
2 łyżki kakao,
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Masa z kaszy manny:
-
3 szklanki mleka,
-
3 czubate łyżki cukru,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
6 łyżek kaszy manny,
-
100 g masła.
Polewa czekoladowa:
-
tabliczka czekolady deserowej,
-
25 g masła,
-
2 łyżki śmietany 18%.
-
powidła śliwkowe 400 g
Wykonanie piernika świątecznego przekładanego powidłami i kremem z kaszy manny
Ciasto
Piernik świąteczny zaczynamy od przygotowania ciasta. W pierwszej kolejności roztapiamy na małym ogniu masło. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy przestygnięte masło. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy miód, śmietanę 18%, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Łączymy wszystkie składniki razem i na sam koniec wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Ciasto pieczemy około 35 – 40 min.
Piernik piekłam na prostokątnej blasze o wymiarach 30 x 25 cm
Masa z kaszy manny
Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. W międzyczasie dodajemy cukier i aromat waniliowy. Chwilę przed zagotowaniem wsypujemy kaszę mannę. Następnie dokładnie mieszamy, aby nie pojawiły się grudki. Jak kasza zgęstnieje, to odstawiamy ją do wystygnięcia. Kiedy kasza się ostudzi, to blendujemy ją wraz z masłem, aby powstał gładki krem.
Polewa czekoladowa
W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę mleczną z masłem. Następnie dodajemy resztkę śmietany 18% i mieszamy.
Upieczony piernik odstawiamy do wystygnięcia. Jak ciasto ostygnie, to przekrawamy je na dwa razy, tak aby powstały trzy części. Teraz będziemy je nadziewać kremem z kaszy manny i powidłami. Pierwszą część piernika smarujemy powidłami, a następnie wykładamy krem z kaszy manny. Przykrywamy nią drugą część ciasta i ponownie smarujemy powidłami i kremem z kaszy manny. Ponadto górę ciasta smarujemy również powidłami, a następnie oblewamy polewą z czekolady.
Podsumowując piernik świąteczny jest już gotowy i możemy wstawić go do lodówki.
Smacznego!
Mam nadzieję, że ten piernik świąteczny przekładany powidłami i kremem z kaszy manny również skradnie Wasze serca, tak jak skradł moje.
Po więcej zapraszam na mój Instagram MarciaTime
Ponadto możecie zobaczyć filmik z przygotowywań piernika świątecznego.
Beznadziejny przepis, ciasto wychodzi tak zbite ze nie da rady wylać go na blachę. Zmarnowany czas i pieniądze. Nie polecam.
Naprawdę?? Ojej to bardzo mi przykro, chyba coś musiało pójść nie tak, tylko co? 🙁 Ja już trzeci raz na święta robię ten piernik i zawsze wychodzi. Szczerze mówiąc to mój ulubiony i zawsze wszystkim smakuje.