Święta już, tuż, tuż! Zapewne w Waszych domach rozpoczęły się przygotowania świątecznych potraw oraz ciast. Na moim stole na pewno nie może zabraknąć piernika. Tym razem upiekłam piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową. Jest bardzo dobry, a akcent śliwkowych powideł świetnie urozmaica i nadaje fajny smak. Na świątecznym stole na pewno równie mile widziane będą malowane pierniczki. Ja uwielbiam te, które robiła moja babcia. Przepis na nie znajdziecie we wpisie pierniki babci Krysi, są naprawdę najlepsze 🙂
Do przygotowania piernika z powidłami i polewą czekoladową potrzeba:
Piernik:
-
1/2 kostki masła (100g),
-
1 i 1/2 szklanki mleka (250ml),
-
3 jajka,
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (200 g),
-
2 i 1/2 łyżki kakao,
-
2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika,
-
3/4 szklanki cukru trzcinowego (150 g),
-
2 łyżki miodu,
-
1 płaska łyżeczka cynamonu,
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
-
powidła śliwkowe około 200 g.
Polewa czekoladowa:
-
50 g masła,
-
tabliczka czekolady deserowej (100g),
-
3 łyżki mleka.
Wykonanie piernika z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową
Piernik:
Do rondelka wrzucamy kawałki masła, dodajemy kakao, miód i przyprawę piernikową. Jak masło się roztopi, a składniki połączą, to ściągamy z gazu i wlewamy mleko, a następnie wbijamy jajka. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą resztę składników suchych: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Następnie przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Piernik piekłam około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Gdy piernik się upiecze i wystygnie, to przecinamy go na 2 części, tak aby środek można było posmarować powidłami śliwkowymi.
Polewa czekoladowa:
W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą oraz mlekiem. Jak polewa lekko ostygnie i trochę zacznie gęstnieć, to smarujemy nią cały piernik.
Piernik piekłam na prostokątnej blasze o wymiarach 30 x 25 cm
Smacznego!

Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową.