Sernik to moje ulubione ciasto. Tak naprawdę to lubię jego wszystkie rodzaje. Sernik jasny, na ciemnym cieście, z pianką, z kruszonką, ze spodem z ciasta kruchego i sernik na zimno. Dzisiaj przedstawię przepis na puszysty sernik na kruchym cieście i z pianką. Jest wyśmienity i jedyny w swoim rodzaju, a ostatnio mój ulubiony, warto go spróbować.
Do przygotowania puszystego sernika na kruchym cieście potrzeba:
Ciasto:
- kostka masła,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 3 żółtka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 4 żółtka,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1 kg zmielonego twarogu,
- budyń waniliowy,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- sok z 1 cytryny,
- 3 ubite białka (z jajek wykorzystanych do ciasta).
Pianka:
- 4 ubite białka ( z jajek wykorzystanych do masy serowej),
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego.
Wykonanie puszystego sernika na kruchym cieście
Ciasto
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto, czyli spód sernika wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli mamy blachę okrągłą składaną, to wyłóżmy ciasto w taki sposób aby powstał rant, ponieważ masa serowa będzie miała dość rzadką konsystencję i mogłaby wyciec.
Masa serowa
Przygotowanie masy serowej do naszego puszystego sernika rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy zmielony twaróg i budyń w proszku. Dokładnie mieszamy i wlewamy olej, mleko i sok z cytryny. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z 3 białek pozostałych z jajek wykorzystanych do ciasta na sernik. Masę serową delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Jej konsystencja będzie bardzo rzadka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.
Pianka
4 białka z jajek wykorzystanych do masy serowej ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Po 45 minutach pieczenia ciasta z masą serową przyszedł czas na dodanie pianki do naszego sernika. Ubite białka wylewamy na masę serową i pieczemy jeszcze około 10, 15 min. Lekko zarumienione białko oznacza koniec pieczenia.
Sernik piekłam na blasze o wymiarach 40 x 25 cm.
Smacznego!
Pyszny puszysty sernik na kruchym cieście upieczony raz zagwarantuje, że nie będzie to nasz ostatni raz pieczenia tego sernika 🙂
sernik mi nie wyszedł i nie polecam tego przepisu
To bardzo mi przykro 🙁 a co się nie udało? Ja bardzo lubię ten sernik i na szczęście wychodzi mi bez komplikacji.
Sernik super i piekę go czesto:) polecam
Cieszę się bardzo, ja też go uwielbiam 🙂