Olej arganowy zazwyczaj kojarzy się z pielęgnacją ciała. Nie wszyscy wiedzą, że olej arganowy jest jednym z najdroższych olejów na świecie i ma wiele zastosowań. Stosuje się go nie tylko w kosmetyce ale i w kuchni oraz medycynie. Olej, który wykorzystywany jest w kuchni produkuje się z prażonych ziaren arganowca i charakteryzuje się orzechowym zapachem. Wersja oleju stosowana w kosmetyce tłoczona jest na zimno ze świeżych ziaren. Ma on kolor jaśniejszy od tego, który można wykorzystać w kuchni. Więcej na temat niezwykłych właściwości oleju arganowego wykorzystywanych w kosmetyce można przeczytać we wpisie olej arganowy jako źródło młodości.
Zastosowanie oleju arganowego w kuchni:
- aby olej arganowy nie stracił swoich właściwości należy go stosować na zimno. Najlepiej dodawać do potraw chwilę przed podaniem. Nie należy używać go do smażenia,
- po tłoczeniu oleju otrzymujemy gęstą pastę z ziaren arganowca, do której dodaje się trochę miodu i oleju arganowego. Pasta nazywana jest „amlou” i ma kolor ciemno czekoladowy. Wykorzystywana jest jako dip do chleba w berberskich domach. W smaku przypomina masło orzechowe,
- można spożywać go pro zdrowotnie po łyżeczce 3 razy dziennie,
- dodany do dań daje orientalną nutę,
- jest świetnym dodatkiem do sałatek i dressingów,
- wykorzystywany jest jako marynata do potraw mięsnych i rybnych.
Właściwości medyczne oleju arganowego:
- obniża poziom cholesterolu,
- obniża poziom cukru we krwi,
- zwiększa odporność organizmu,
- dzięki właściwościom antyoksydacyjnym olej arganowy stosowany jest jako środek obniżający ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe,
- ma działanie przeciwzapalne,
- zapobiega zawałom serca,
- zapobiega miażdżycy,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona,
- zapobiega chorobom reumatycznym,
- olej arganowy poprawia krążenie.