Sernik gotowany z polewą czekoladową zrobiłam pierwszy raz, gdy zepsuł mi się piekarnik, a koniecznie chciałam zrobić jakieś ciasto nie z lodówki. Zastanawiałam się i wyszukiwałam różne przepisy aż trafiłam na sernik gotowany. Od razu pomyślałam, że to idealny pomysł w mojej sytuacji. Zastanawiałam się tylko w jakiej ilości użyć potrzebnych mi składników i zrobiłam swój pierwszy sernik gotowany. Efekt mnie zaskoczył i zadowolił nie tylko moje podniebienie. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, a już w szczególności jeśli macie ochotę zrobić inne ciasto niż te tradycyjne z piekarnika czy lodówki.
Do przygotowania sernika gotowanego z polewą czekoladową potrzeba:
-
1 kg twarogu,
-
3 jajka,
-
2/3 szklanki cukru trzcinowego,
-
1 łyżeczka cukru waniliowego,
-
1/2 szklanki mleka,
-
masło około 175 g,
-
budyń waniliowy,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
herbatniki,
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie sernika gotowanego z polewą czekoladową
Do garnka wkładamy masło, cukier wraz z aromatem oraz cukrem waniliowym i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając aby składniki się nie przypaliły. Jak masło lekko się roztopi możemy dodać twaróg oraz proszek budyniowy wymieszany w mleku. Całość dalej podgrzewamy i mieszamy. Następnie wbijamy jajka. Jak masa sernikowa zagotuje się, to jeszcze przez chwilę, około 2 minut dalej ją gotujemy cały czas mieszając. Konsystencja będzie dużo gęstsza ale nie na tyle aby postawić w niej łyżkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na jej spodzie herbatniki. Na nie wylewamy masę sernikową. Jak ciasto wystygnie to wstawiamy je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Ostatnim etapem jest zrobienie polewy czekoladowej. Ja po prostu roztopiłam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i polałam nią sernik.
Sernik wyłożyłam na prostokątną blachę o wymiarach 25×30 cm.
Smacznego!