Sernik limonkowy na zimno chodził za mną od dawna. Jest lekki, orzeźwiający i już wiem, że będzie moim ulubionym ciastem na upalne dni. Dół sernika zrobiony jest z herbatników, a góra oblana jest polewą z białej czekolady. Słodka polewa świetnie kontrastuje z orzeźwiającym i kwaskowatym sernikiem. Jeżeli macie ochotę na pyszne orzeźwienie, to zapraszam poniżej po przepis.
Zerknijcie również na mój przepis na sernik na zimno z malinami.
Do przygotowania sernika limonkowego na zimno potrzeba:
Spód sernika:
-
200 g. herbatników,
-
100 g masła (1/2 kostki).
Masa serowa:
-
1 kg twarogu,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
300 ml śmietanki 30% (najlepiej kupić śmietankę 400 ml, ponieważ tyle potrzeba na cały sernik),
-
100 g. białej czekolady (1 tabliczka),
-
80, 90 g. cukru pudru (trochę ponad 1/2 szklanki),
-
4 limonki,
-
3 łyżki żelatyny + trochę wrzątku do rozpuszczenia.
Polewa:
-
100 g. białej czekolady (1 tabliczka),
-
4 łyżki śmietanki 30% (reszta ze 100 ml śmietanki do dekoracji),
-
1 łyżka cukru pudru (do śmietanki do dekoracji),
-
1 limonka (do dekoracji).
Wykonanie sernika limonkowego na zimno
Spód sernika
Sernik zaczynamy od przygotowania spodu. W pierwszej kolejności roztapiamy masło oraz rozdrabniamy herbatniki na drobno. Najprościej będzie przy pomocy blendera. Jak masło lekko przestygnie, to przelewamy je do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy do niej przygotowane herbatniki. Dokładnie ugniatamy np. przy pomocy spodu od szklanki.
Masa serowa i polewa
Przygotowanie masy serowej zaczynamy od roztopienia dwóch tabliczek białej czekolady w kąpieli wodnej. Połowę czekolady przelewamy do osobnego naczynia do wystygnięcia. Do drugiej części wlewamy 4 łyżki śmietanki 30% i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. To będzie nasza polewa na sernik. Następnie ubijamy na sztywną pianę resztę śmietanki 30 %. 2/3 tej śmietanki przekładamy do dużej miski wraz z twarogiem. Następnie dodajemy tam cukier puder, aromat waniliowy oraz już ostygniętą roztopioną białą czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy najlepiej blenderem i dodajemy sok z czterech limonek oraz startą skórkę z dwóch limonek. W międzyczasie we wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Jak żelatyna się rozpuści, to przekładamy do niej trochę masy sernikowej, aby żelatyna się ochłodziła i lepiej połączyła z masą sernikową. Po dodaniu żelatyny do sernika dokładnie miksujemy całą zawartość miski. Masę sernikową przelewamy na spód z herbatników. Na wierzchu rozlewamy polewę z białej czekolady i wstawiamy sernik do lodówki na kilka godzin. Jak sernik stężeje, to ozdabiamy go resztą, czyli 1/3 śmietanki 30%, która nam została z masy serowej. Żeby śmietanka była trochę słodsza, to możemy dodać do niej jeszcze łyżkę cukru pudru i przez chwilę zblendować. Do dekoracji można użyć również cienkich plasterków i startej skórki z limonki. Sernik już gotowy! Można się delektować 🙂
Smacznego!
Do sernika limonkowego na zimno użyłam blachy o średnicy 23 cm.
Daj znać w komentarzu czy lubisz sernik na zimno? Jeżeli wypróbujesz ten przepis, to będzie mi bardzo miło jak podzielisz się tym i skomentujesz poniżej 🙂