Sernik na zimno zalicza się do grona moich ulubionych ciast. Uwielbiam serniki w każdej postaci. Ten z malinami jest przepyszny, orzeźwiający, lekki i wakacyjny. Świeże maliny, które dodałam do sernika całkowicie zawładnęły całym ciastem, a piękny i intensywny zapach unosił się dookoła i był wyczuwalny z daleka. Jak zrobić ten wakacyjny sernik na zimno z malinami, znajdziecie poniżej.
Do przygotowania sernika na zimno z malinami potrzeba:
- 2 duże jogurty greckie po 400 g każdy,
- 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
- 1 łyżka olejku waniliowego,
- małe opakowanie żelatyny 20 g,
- biszkopty,
- 500 g malin,
- 2 opakowania malinowej galaretki.
Wykonanie sernika na zimno z malinami
W pierwszej kolejności najlepiej rozrobić galaretkę. W czasie jej stygnięcia przygotowujemy resztę sernika. Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy cukier, olejek waniliowy i mieszamy. Następnie w małej ilości wrzątku rozrabiamy żelatynę. Jak będzie już rozpuszczona, to wlewamy do niej 2 łyżki masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Dopiero później powstałą miksturę przelewamy do reszty jogurtu greckiego. Dzięki tej czynności masa nie powinna się zważyć. Na dno blachy wykładamy biszkopty, a na nie wlewamy połowę masy. Następnie równomiernie rozkładamy połowę malin i później jeszcze raz wlewamy resztę masy. Na samą górę układamy pozostałe maliny. Całość zalewamy malinową galaretką. Sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Do sernika z malinami użyłam blachy o średnicy 23 cm.
Smacznego!
Pyszne te malinki! 🙂
Nawet bardzo pyszne! 🙂