fbpx

Tort toffi na szóste urodziny bloga MaciaTime

 

Tort-toffi-na-szóste-urodziny-bloga

Toffi i karmel to zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam ciasta, ciasteczka i lody o smaku toffi i karmelu. Tym razem zdecydowałam się upiec tort toffi na szóste urodziny bloga MarciaTime. To wyjątkowa okazja dlatego koniecznie musi być wyjątkowy tort. Tak właściwie to jedyna okazja, kiedy porywam się na pieczenie tortu. Ten tort, pomimo że jest z toffi, to jest lekki i nie taki słodki jak by się mogło wydawać. Osobiście nie przepadam za mocno słodkimi tortami. Chociaż w tamtym roku skusiłam się zrobić bezę Pavlova, która nie da się ukryć, że jest słodka, ale po dodaniu kwaskowych owoców bardzo fajnie ta słodycz się niweluje. Mam nadzieję, że tort toffi na szóste urodziny bloga MarciaTime tak jak mi również i Wam przypadnie do gustu.

Chciałabym z całego serca podziękować wszystkim wiernym czytelnikom mojego bloga. Jest mi niezmierni miło, że odwiedzacie bloga i korzystacie z przepisów oraz planerów. Będę dokładała wszelkich starań, aby był ciekawy i inspirujący.

Do przygotowania tortu toffi na szóste urodziny bloga MarciaTime potrzeba:

Biszkopt:

  • 6 jajek,

  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego około 140g,

  • 3/4 szklanki mąki pszennej 120 g.

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

  • śmietanka 30% 330 ml,

  • serek mascarpone 250 g,

  • 2 łyżeczki cukru pudru,

Dodatkowo:

  • esencja z herbaty,

  • masa kajmakowa,

  • płatki migdałów

Wykonanie tortu toffi

Biszkopt

Tort toffi na szóste urodziny bloga MarciaTime rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier trzcinowy i ucieramy na gładką masę. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki razem. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylewamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika na 180C i pieczemy przez 30 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na dwie części.

Krem

Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Jak śmietanka wymiesza się z serkiem mascarpone, to wsypujemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy tak, aby się wymieszał zresztą kremu.

Dolną część biszkoptu polewamy esencją z herbaty. Następnie smarujemy masą kajmakową i kolejno nakładamy przygotowany wcześniej krem. Kremu nakładamy trochę mniej niż połowa całej zawartości. Na krem nakładamy górę biszkoptu i powtarzamy całą czynność. Nasączamy esencją z herbaty, smarujemy masą kajmakową i nakładamy krem. Resztą kremu smarujemy boki ciasta. Na sam koniec górę tortu polewamy jeszcze odrobiną masy kajmakowej. (Jeżeli masa kajmakowa jest zbyt gęsta, to można ją trochę rozpuścić w kąpieli wodnej z gorącą wodą). Krem na torcie oraz boki posypujemy płatkami migdałów. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki. 

Tort toffi piekłam na tortownicy o wymiarach 22 cm.

Smacznego!!

 

Jeżeli macie ochotę na tort w jeszcze nieco innych smakach, to polecam zajrzeć do przepisu na tort oreo.

Tort-toffi-przepis

Tort-toffi-na-urodziny-bloga-MarciaTime

Tort toffi na szóste urodziny bloga MarciaTime

Ja już zjadłam swój kawałek tortu toffi. Mam nadzieję, że również skorzystacie z tego przepisu. 


Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne