fbpx

Tarta jaglana z rabarbarem

Tarta-jaglanaTarta to jedno z najprostszych i najszybszych ciast do zrobienia. W sklepach pojawił się już rabarbar, więc warto to wykorzystać i sklecić jakieś ciasto. Dojrzały rabarbar będzie słodki ale zarówno doda do ciasta fajnego orzeźwiającego i lekko kwaskowego smaku. Jeżeli spodziewacie się niezapowiedzianych gości, to taka tarta z rabarbarem z pewnością pomoże uratować Wam sytuację.

Do przygotowania tarty jaglanej z rabarbarem potrzeba:

Ciasto:

  • 250 g mąki jaglanej (2 szklanki),

  • 3 łyżki cukru (ja użyłam erytrol),

  • 150 g masła.

Nadzienie:

  • 1 kg dojrzałego rabarbaru,

  • 3 łyżki cukru np. erytrolu,

  • 1 łyżka cukru waniliowego,

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie tarty jaglanej z rabarbarem

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Kawałki miękkiego masła wrzucamy do miski i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie składniki razem ugniatamy aż powstanie masa, którą możemy razem połączyć. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie na tartę. Rabarbar kroimy w małe około 1 cm kawałki. Wrzucamy je do garnka, nalewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon. Po około 10 minutach, jak rabarbar zmięknie, odstawiamy nadzienie do wystygnięcia. Ciasto z lodówki przekrajamy na 2 części. Tą większą część ciasta wykładamy na blachę do tarty. Nakładamy nadzienie, a mniejszą część ciasta kruszymy na małe kawałki i posypujemy górę tarty. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego w 180 C piekarnika. Tartę z rabarbarem pieczemy do 40 min.

Smacznego!

Tarta-jaglana-z-rabarbaren

Tarta jaglana z rabarbarem.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

8 Komentarzy

  1. 24 lipca 2017    

    Wygląda niebiańsko. Zachowuję przepis!

    • Marta Marta
      24 lipca 2017    

      Dziękuję 🙂

  2. 24 lipca 2017    

    Nigdy nie używałam mąki jaglanej więc dla niezapowiedzianych gości raczej jej w szafce nie znajdę 🙂 Ale pomijając ten mały szczegół tarta z rabarbarem jest pyszna, w ogóle uważam że lato bez ciasta z rabarbarem to nie lato :)) Chyba najbardziej lubię drożdżowe.

    • Marta Marta
      24 lipca 2017    

      Zgadzam się 🙂 rabarbar daje naprawdę fajny smak 🙂

  3. 24 lipca 2017    

    Wygląda przepysznie! Idealna do porannej kawy 🙂

    • Marta Marta
      24 lipca 2017    

      Dokładnie 🙂

  4. Maria Maria
    10 lipca 2020    

    A jak zamienić ilościowo cukier na erytrol?1:1?

    • Marta Marta
      10 lipca 2020    

      Erytrol daje minimalnie mniej słodkości, jeśli lubisz raczej bardziej słodkie, to możesz dać np. o łyżkę więcej niż w przepisie. Natomiast jeśli zostawisz te proporcje, to również będzie dobre 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne