Tarta to jedno z najprostszych i najszybszych ciast do zrobienia. W sklepach pojawił się już rabarbar, więc warto to wykorzystać i sklecić jakieś ciasto. Dojrzały rabarbar będzie słodki ale zarówno doda do ciasta fajnego orzeźwiającego i lekko kwaskowego smaku. Jeżeli spodziewacie się niezapowiedzianych gości, to taka tarta z rabarbarem z pewnością pomoże uratować Wam sytuację.
Do przygotowania tarty jaglanej z rabarbarem potrzeba:
Ciasto:
-
250 g mąki jaglanej (2 szklanki),
-
3 łyżki cukru (ja użyłam erytrol),
-
150 g masła.
Nadzienie:
-
1 kg dojrzałego rabarbaru,
-
3 łyżki cukru np. erytrolu,
-
1 łyżka cukru waniliowego,
-
1 płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie tarty jaglanej z rabarbarem
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Kawałki miękkiego masła wrzucamy do miski i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie składniki razem ugniatamy aż powstanie masa, którą możemy razem połączyć. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie na tartę. Rabarbar kroimy w małe około 1 cm kawałki. Wrzucamy je do garnka, nalewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon. Po około 10 minutach, jak rabarbar zmięknie, odstawiamy nadzienie do wystygnięcia. Ciasto z lodówki przekrajamy na 2 części. Tą większą część ciasta wykładamy na blachę do tarty. Nakładamy nadzienie, a mniejszą część ciasta kruszymy na małe kawałki i posypujemy górę tarty. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego w 180 C piekarnika. Tartę z rabarbarem pieczemy do 40 min.
Smacznego!

Tarta jaglana z rabarbarem.
Wygląda niebiańsko. Zachowuję przepis!
Dziękuję 🙂
Nigdy nie używałam mąki jaglanej więc dla niezapowiedzianych gości raczej jej w szafce nie znajdę 🙂 Ale pomijając ten mały szczegół tarta z rabarbarem jest pyszna, w ogóle uważam że lato bez ciasta z rabarbarem to nie lato :)) Chyba najbardziej lubię drożdżowe.
Zgadzam się 🙂 rabarbar daje naprawdę fajny smak 🙂
Wygląda przepysznie! Idealna do porannej kawy 🙂
Dokładnie 🙂
A jak zamienić ilościowo cukier na erytrol?1:1?
Erytrol daje minimalnie mniej słodkości, jeśli lubisz raczej bardziej słodkie, to możesz dać np. o łyżkę więcej niż w przepisie. Natomiast jeśli zostawisz te proporcje, to również będzie dobre 🙂