Ciastka czekoladowe z pulpy migdałowej są naprawdę pyszne, jedyne w swoim rodzaju i świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia lub poczęstunek dla gości. Ciastka czekoladowe możemy przygotować z tak zwanej pulpy migdałowej, która zostaje nam po zrobienia mleka migdałowego. W poprzednim wpisie możecie sprawdzić jak zrobić mleko migdałowe? Jak tylko zabierzecie się za wykonanie mleka, to koniecznie z pulpy migdałowej przygotujcie ciastka. Mają one fajny migdałowo-czekoladowy smak, są lekko wilgotne i słodkie dzięki daktylom. Jednym słowem mówiąc są wyśmienite. Warto spróbować.
Do przygotowania ciastek czekoladowych z pulpy migdałowej potrzeba:
-
1 szklanka pulpy migdałowej,
-
1 jajko,
-
4 kostki gorzkiej czekolady,
-
1 łyżeczka kakao,
-
1/2 szklanki żurawiny,
-
10 daktyli,
-
2 łyżki syropu z agawy.
Wykonanie ciastek czekoladowych z pulpy migdałowej
Ciastka czekoladowe najszybciej przygotujemy przy użyciu blendera. W pierwszej kolejności kostki gorzkiej czekolady i żurawinę należy zblendować lub pokroić na małe kawałki. Następnie wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny wrzucamy do miski z blenderem i miksujemy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy drobne kawałeczki żurawiny, dzięki czemu będzie lekko wyczuwalna w ciastkach. Z powstałej masy lepimy małe kulki, które należy lekko rozgnieść i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka czekoladowe pieką się około 10, 15 minut w 160C.
Smacznego!

Ciastka czekoladowe z pulpy migdałowej.
Uwielbiam wszystko co ma w sobie czekoladę 🙂
Ja też 🙂
Wyglądają pięknie 🙂 Zdrowe i oryginalne.
Dziękuję 🙂
Zastanawiam się czy podobnych ciastek nie dałoby rady zrobić z pulpy z wiórek kokosowych, bo właśnie to mleko robię najczęściej i jak na razie brakowało mi motywacji, żeby coś z nimi zrobić, a przecież szkoda wyrzucać.
Uważam, że by się dało 🙂 Będą takie kokosanki, musisz spróbować 🙂
A nie wyjdą nieco za słodkie? Daktyle i jeszcze syrop z agawy je chyba mocno posłodzą?
O dziwo nie są, ja nie lubię za słodkich, a te są w sam raz 🙂