Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekoladą robiłam pierwszy raz kilka dni temu. Efekt bardzo mnie zadowolił. Ciastka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo dobre. U mnie zniknęły raz, dwa i było po ciastkach. Kiedyś piekłam również takie ciasteczka w bardziej klasycznej wersji. Przepis znajdziecie w tym wpisie domowe pieguski z czekoladą i orzechami.
Do przygotowania bezglutenowych ciastek z ciecierzycy z czekoladą potrzeba:
-
1 puszka ciecierzycy,
-
3 duże łyżki masła orzechowego,
-
3, 4 łyżki syropu z agawy,
-
3 łyżki mąki jaglanej,
-
1/2 płaskiej łyżeczki sody,
-
szczypta soli,
-
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wykonanie bezglutenowych ciastek z ciecierzycy z czekoladą
Do naczynia wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodajemy masło orzechowe i syrop z agawy. Całość blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz pokrojoną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Formujemy ciastka i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170C i pieczemy od 10 do 15 minut.

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekoladą.
Smacznego!
Prezentuja się wybornie 🙂
Dziękuję 🙂