Domowe pieguski z czekoladą i orzechami to smaczne i proste w wykonaniu ciasteczka. Świetnie zastąpią nam kupne pieguski i idealnie nadadzą się na przekąskę w ciągu dnia. Są kruche i mają maślany smak. Do tego czekolada i orzechy, niczego więcej już im nie potrzeba.
Do przygotowania domowych piegusek z czekoladą i orzechami potrzeba:
- 1 jajko,
- 170 g masła,
- ½ szklanki cukru trzcinowego,
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g czekolady (ja dałam 100g kropelek czekoladowych z czekolady deserowej i 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki),
- 70 g orzechów (ja dałam nerkowce).
Wykonanie domowych piegusek z czekoladą i orzechami
Jajko z masłem i cukrem ucieramy na gładką masę. Następnie łączymy z kawałkami czekolady i pokrojonymi orzechami. W ostatnim etapie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Aby pieguski wyszły ładne i podobnej wielkości, to najprościej będzie ulepić okrągłe kulki, które później rozpłaszczamy. Domowe pieguski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy od 15 do 20 min, najlepiej z funkcją pieczenia od góry i dołu.
Smacznego!
Domowe pieguski z czekoladą i orzechami idealne na przekąskę w ciągu dnia.
wspaniałe ciasteczka 🙂 chętnie bym się skusiła 🙂
Są bardzo dobre, polecam spróbować 🙂
Wyglądają przepysznie!
Dziękuję 🙂
To moje ulubione ciastka, jest w nich dużo czekolady i smakują obłędnie.
Dokładnie tak 😀 ja też je uwielbiam 😀 Pozdrawiam 🙂
Te ciasteczka są przepyszne, najlepsze jakie jadłam. Trochę je zmodyfikowałam. Dodałam 100g orzechów (mieszanka laskowych, brazylijskich, włoskich) i zamiast posiekać wrzuciłam do rozdrabniacza przez co większości była bardzo drobna), dodałam czekoladę mleczną 100g i białą 50g za to zmniejszyłam ilość cukru do 1/3 szklanki. Polecam też robiąc kulki zmoczyć dłonie wodą, pięknie wtedy się formują i nie lepią do rąk.
Pozdrawiam i na pewno zacznę tu częściej zaglądać 🙂
Cieszę się, że Ci smakują, ja też je uwielbiam 😀 Chętnie skorzystam z Twoich rad i następnym razem upiekę z Twoimi modyfikacjami 🙂 Pozdrawiam 🙂