fbpx

Domowe pieguski z czekoladą i orzechami

Domowe-pieguski-z-czekolada

Domowe pieguski z czekoladą i orzechami to smaczne i proste w wykonaniu ciasteczka. Świetnie zastąpią nam kupne pieguski i idealnie nadadzą się na przekąskę w ciągu dnia. Są kruche i mają maślany smak. Do tego czekolada i orzechy, niczego więcej już im nie potrzeba.

Do przygotowania domowych piegusek z czekoladą i orzechami potrzeba:

  • 1 jajko,
  • 170 g masła,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g czekolady (ja dałam 100g kropelek czekoladowych z czekolady deserowej i 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki),
  • 70 g orzechów (ja dałam nerkowce).

Wykonanie domowych piegusek z czekoladą i orzechami

Jajko z masłem i cukrem ucieramy na gładką masę. Następnie łączymy z kawałkami czekolady i pokrojonymi orzechami. W ostatnim etapie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Aby pieguski wyszły ładne i podobnej wielkości, to najprościej będzie ulepić okrągłe kulki, które później rozpłaszczamy. Domowe pieguski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy od 15 do 20 min, najlepiej z funkcją pieczenia od góry i dołu.

Smacznego!

Domowe-pieguski

Domowe pieguski z czekoladą i orzechami idealne na przekąskę w ciągu dnia.

 

8 Komentarzy

  1. 18 kwietnia 2016    

    wspaniałe ciasteczka 🙂 chętnie bym się skusiła 🙂

    • Marta Marta
      18 kwietnia 2016    

      Są bardzo dobre, polecam spróbować 🙂

  2. Pati.. Pati..
    27 stycznia 2018    

    Wyglądają przepysznie!

    • Marta Marta
      27 stycznia 2018    

      Dziękuję 🙂

  3. 10 września 2020    

    To moje ulubione ciastka, jest w nich dużo czekolady i smakują obłędnie.

    • Marta Marta
      10 września 2020    

      Dokładnie tak 😀 ja też je uwielbiam 😀 Pozdrawiam 🙂

  4. K... K...
    1 października 2020    

    Te ciasteczka są przepyszne, najlepsze jakie jadłam. Trochę je zmodyfikowałam. Dodałam 100g orzechów (mieszanka laskowych, brazylijskich, włoskich) i zamiast posiekać wrzuciłam do rozdrabniacza przez co większości była bardzo drobna), dodałam czekoladę mleczną 100g i białą 50g za to zmniejszyłam ilość cukru do 1/3 szklanki. Polecam też robiąc kulki zmoczyć dłonie wodą, pięknie wtedy się formują i nie lepią do rąk.
    Pozdrawiam i na pewno zacznę tu częściej zaglądać 🙂

    • Marta Marta
      1 października 2020    

      Cieszę się, że Ci smakują, ja też je uwielbiam 😀 Chętnie skorzystam z Twoich rad i następnym razem upiekę z Twoimi modyfikacjami 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne