Kasza manna zapewne większości z nas kojarzy się z pysznym deserem z dzieciństwa. Dobrze jest jednak raz na jakiś czas, przypomnieć sobie ten smak. Kasza manna gotowana na mleku z syropem ze świeżych malin z pewnością zaspokoi nie jeden wilczy apetyt.
Do przygotowania 2 porcji kaszy manny z malinami potrzeba:
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- ½ laski wanilii,
- około 6 malin do dekoracji.
Do przygotowania syropu z malin potrzeba:
- około 14 malin,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- 1 łyżeczka wody.
Wykonanie kaszy manny z malinami
Wlewamy mleko do garnka i gotujemy, w między czasie dodajemy 2 łyżki syropu z agawy i ziarenka z laski wanilii. Do zagotowanego mleka wsypujemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy aż znikną wszystkie gródki. Jeszcze przez chwilę gotujemy i kasza gotowa. Nalewamy do miseczek i przygotowujemy syrop z malin. Umyte maliny rozgniatamy i wsypujemy do garnka. Dodajemy syrop z agawy i wodę, całość mieszamy i przez chwilę podgrzewamy. Gotowy syrop wylewamy na kaszę mannę i dekorujemy świeżymi malinami. Taki deser świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Kasza manna z malinami świetnie sprawdzi się jako pyszny deser.