Uwielbiam truskawki! Teraz kiedy jest na nie sezon zajadam się nimi z ogromną przyjemnością. Najbardziej uwielbiam takie z jogurtem greckim i odrobiną syropu z agawy. Czasami dodaję do nich również granolę własnej roboty. W wolnej chwili zajrzyjcie do wpisu domowa granola z jogurtem truskawkowo-bananowym. Uwielbiam także wykorzystywać truskawki do różnych innych przepisów. Tym razem postanowiłam zrobić deser straciatella z musem truskawkowym. Ten deser jest łatwy w przygotowaniu, a do tego wyśmienity.
Do przygotowania trzech porcji deseru straciatella z musem truskawkowym potrzeba:
-
250 g serka mascarpone,
-
200 g jogurtu greckiego,
-
1/2 laski wanilii,
-
3 łyżki syropu z agawy,
-
300 g truskawek,
-
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wykonanie deseru straciatella z musem truskawkowym
Do naczynia przekładamy serek mascarpone i jogurt grecki. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz wlewamy 2 łyżki syropu z agawy. Wszystkie składniki blendujemy razem na jednolitą masę. Gorzką czekoladę ucieramy na drobne kawałki przy pomocy blendera lub tarki o drobnych oczkach. Następnie wrzucamy ją do wcześniej przygotowanej masy jogurtowej, pozostawiając odrobinę, którą wykorzystamy do ozdobienia deseru od góry. Z truskawek odkładamy około 1/3, a resztę wraz z łyżką syropu z agawy blendujemy na mus. Do słoiczków, czy szklaneczek w pierwszej kolejności nakładamy masę jogurtową, później delikatnie łyżką układamy mus truskawkowy. Na wierzch musu kładziemy wcześniej pozostawione całe truskawki. Truskawki aby się nie zatopiły najlepiej pokroić w drobne kawałki. Na samą górę nalewamy jeszcze końcówkę masy jogurtowej i przyozdabiamy kawałkami truskawek oraz posypujemy gorzką czekoladą. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki aby się schłodził i smakował jeszcze lepiej.
Smacznego!